Er woedt bij de Partij voor de Dieren een discussie over de koers van de partij. Is de partij er alleen voor dieren, of ook voor mensen? "Er is duidelijk behoefte aan dialoog en dat moeten we faciliteren", zegt partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel.

Sebastiaan Wolswinkel is een opmerkelijke nieuwe naam aan het politieke firmament. Op 31 maart 2019 werd hij gekozen tot voorzitter van de Partij voor de Dieren. Zijn verkiezing zorgde voor nogal wat beroering binnen de partij, want het congres verkoos de 25-jarige Wolswinkel boven zijn tegenkandidaat Elze Boshart, mede-oprichter van de partij en voorgedragen door het partijbestuur.

Meer democratie en transparantie

Wolswinkel is een veelzijdig man; hij is voormalig leraar wiskunde, schrijver van drie fantasy-romans, ontwierp een schaakspel en was voorzitter van PINK!, de jongerenvereniging van de Partij voor de Dieren. Hij zorgt niet alleen voor verjonging binnen de partij ook wil hij de partij hervormen. Wolswinkel vindt dat de partij een nieuwe stap moet zetten, volwassen moet worden en niet moet stilstaan in de huidige status quo.

Hij wil meer democratie en transparantie binnen de partij: "Misschien hadden we beter toe kunnen lichten waarom Marianne Thieme zo druk was met het opzetten van buitenlandse Partijen voor de Dieren, waarom dat zo noodzakelijk is. Dat is iets waar wij als partij naar zouden kunnen kijken."

Lees ook

De ijzeren hand van Marianne Thieme

Op 11 juli stapte Femke Merel van Kooten als Kamerlid uit de Partij voor de Dieren-fractie en haalde in de media fel uit naar fractievoorzitter Marianne Thieme. Ze zou de fractie met ijzeren hand leiden en richtte zich te rigide alleen op dieren-issues. Volgens Van Kooten was er voor belangrijke onderwerpen voor mensen zoals zorg en werk geen aandacht. Van Kooten nam haar zetel mee en werd vervolgens door de partij beticht van zetelroof en geroyeerd.

Wolswinkel werd als partijvoorzitter door beide 'kampen' geïnformeerd. Maar: "Het antwoord is dat het niet aan mij als partijvoorzitter is om de politieke koers te bepalen, althans niet bij de Partij voor de Dieren."

Meer aandacht voor 'mensenzaken'

Wolswinkel is het deels eens met de kritiek van Van Kooten. Ook hij vindt dat er meer aandacht moet zijn voor 'mensenzaken' en zou graag een interne discussie willen voeren over de koers van de partij. "Discussie is goed, alleen al omdat er onduidelijkheid over is, en dan moet je daarover praten in de partij."

"Er zijn goede argumenten om te blijven doen wat we doen, maar er zijn ook goede argumenten voor verbreding van de koers." Een volgend congres van de partij zou daartoe gelegenheid kunnen bieden, vertelt Wolswinkel.

Radiointerview met Sebastiaan Wolswinkel, partijvoorzitter van Partij voor de Dieren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.