Julian Assange, de man achter klokkenluiderssite Wikileaks, heeft op het OHM 2013, de grootste hackersconferentie van Europa, de deelnemers gisteravond toegesproken. Ruim een uur sprak hij zijn "bondgenoten", zoals hij de hackers noemde, toe via een livestreamverbinding. Hij deed dit vanuit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich al een jaar ophoudt, uit angst voor uitlevering naar Zweden, en, zo vreest Assange, vervolgens de Verenigde Staten.

In zijn toespraak nam Assange het onder meer op voor klokkenluiders als Edward Snowden, de man die geheime NSA-documenten via de Britse krant The Guardian openbaar maakte. Volgens Assange heeft de hang naar veiligheid en staatsveiligheid religieuze vormen aangenomen. 

Ook Nederland ontkomt volgens Assange niet aan de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Jullie leven onder de Amerikaanse overheid. Dat is de realiteit," aldus Assange. "De Nederlandse inlichtingendiensten hebben relatie met de Verenigde Staten waarin ze ondergeschikt zijn." Bekijk hiernaast de gehele registratie van de toespraak van Assange, in twee delen. 

Gisteren besteedde EenVandaag aandacht aan de start van het OHM 2013. Bekijk dat item hieronder terug:

Wikileaks' Julian Assange gearresteerd

Deel 1

Deel 2

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.