Duizenden vluchtelingen arriveren dagelijks in Duitsland. Het is voor de Duitse overheid een gigantische klus al deze  asielzoekers een fatsoenlijk onderkomen te bieden.

Naast dit probleem laten veel Duitsers in woord en daad weten faliekant tegen de komst van de vluchtelingen te zijn. Ze bekladden asielzoekerscentra, steken huizen in brand die bedoeld zijn voor opvang en vallen vluchtelingen met geweld lastig. 

Vooral in de deelstaat Saksen is het onrustig. Maar om de mensen uit de oorlogsgebieden op te vangen, zetten ook ontzettend veel autochtonen zich in, zoals Stefan Mertenskötter van het Umwelt Zentrum; een milieuclub in Dresden waar vluchtelingen terecht kunnen om de Duitse taal en cultuur te leren.

Daarnaast een interview met Patrick Irmer van de Duitse variant van Vluchtelingenwerk. Irmer en vele anderen hameren op een humanitaire benadering. 

En dat deze mensen ook echt nodig zijn voor Saksen, vertelt journalist Tobias Wolf in EenVandaag. Zijn deelstaat Saksen ontvolkt: mensen overlijden of verhuizen naar elders, huizen komen massaal leeg te staan en vacatures blijven openstaan. Wil men in het oosten overleven dan is Saksen volgens Wolf doodeenvoudig gebaat bij nieuw bloed.

Afgelopen donderdag zond EenVandaag deze reportage uit over de problematiek bij de oosterburen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.