Het leek wel oorlog in 1982 op het landgoed Amelisweerd, bij Utrecht. ME’ers stonden tegenover honderden demonstranten op de grond en in boomhutten. Actievoerders waren het er niet mee eens dat bijna 600 bomen moesten wijken voor een nieuw aan te leggen snelweg dwars door het bos. 35 jaar later wordt Amelisweerd weer bedreigd. Voor de verbreding van de A27 moet er, als de plannen doorgaan, weer een flink stuk bos verdwijnen.

Verslaggever Joris Kreugel spreekt met betrokken van toen over de strijd in de jaren '70 en '80. En wat is de toekomst van Amelisweerd?

Aflevering 1: De wethouders 

Wethouder Kleinwee (KVP/CDA) was voorstander van de weg door Amelisweerd. In de Raad kruiste hij de degens onder andere met raadslid Van Willigenburg (VVD). Van Willigenburg sprak in zijn 'maiden speech' over de weg waar hij faliekant tegen is. Jaren later, als wethouder, moet hij het democratisch genomen besluit tóch uitvoeren.

Wethouder Kleimwee

Aflevering 2: De advocaat

De nacht voor de kap deden de actievoerders een ultieme poging om het bos te redden, Advocaat Tomlow wordt in de arm genomen en spant de nacht voor de kap een kort geding aan, om te proberen het te voorkomen. De inmiddels 70-jarige advocaat vertelt hoe het recht in deze zaak zijn loop niet kreeg. 

Aflevering 3: De actievoerder

Jos Kloppenborg was actievoerder in de jaren '70 en '80. Nog steeds zet hij zich in als 'Vriend van Amelisweerd'. Verslaggever Joris Kreugel gaat met hem naar de informatiebijeenkomst die Rijkswaterstaat nu organiseert om de plannen voor de verbreding van de A27 toe te lichten. 

Aflevering 4: De omwonende

Gerard van de Vecht woont al zijn hele leven vlak langs de A27. De aanleg van de weg heeft bij hem een woede opgewekt,  die nog altijd niet is gaan liggen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.