Artsen trekken aan de bel. Hun beroepsgeheim lijkt uitgekleed te worden door het nieuwe wetsvoorstel van de minister van Zorg, Hugo de Jonge (CDA). Het wetsvoorstel is ingediend om zorgfraude te bestrijden, maar daarvoor moeten wel medische gegevens van patiënten gedeeld worden met onder meer gemeenten en de Belastingdienst. "Wij denken dat het een aantasting van het beroepsgeheim is, en een aantasting van de privacy van de patiënt”, aldus KNMG-voorzitter René Heman. 

Artsen zijn nu al verplicht beperkte medische gegevens van hun patiënten door te geven aan zorgverzekeraars. Het nieuwe voorstel geeft aan dat die gegevens ook weer met derden gedeeld kunnen worden. "Dat vinden wij geen goede zaak", zegt Heman.

Bevechten van beroepsgeheim als principe

"Het bevechten van de grenzen van het beroepsgeheim blijft belangrijk, een principieel punt", stelt Toosje Valkenburg, huisarts in De Bilt. Ondanks dat is Valkenburg niet tegen de intenties achter het plan. “Je gaat niemand vinden die zegt: wat een ontzettend goed idee, die fraude. Maar deze maatregel is niet proportioneel.”

KNMG-voorzitter Heman maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van de zorg. "Patiënten moeten vrij kunnen spreken zonder het idee te hebben dat er mensen mee kunnen lezen of luisteren.” Huisarts Valkenburg benadrukt dat: "Je bent je altijd bewust van de vrijheid van spreken en als arts moet je ook alles kunnen vragen."

Onafhankelijke arts als alternatief

Heman geeft aan niet te snappen waarom er geen alternatieven worden gebruikt, in plaats van deze nieuwe wet. "We hebben twee jaar geleden een convenant gesloten over de inzet van onafhankelijke artsen. Zij maken van in beslag genomen gegevens een verslag, dat anonimiseren ze en dat gaat naar de overheidsinstellingen." Met dit plan is echter nog nooit iets gedaan. "Sinds 1 januari 2017 zijn zij in de lucht, maar ze zijn nog nooit ingezet door het Openbaar Ministerie."

Hoe het nu verder gaat met het wetsvoorstel van De Jonge zal moeten blijken als politiek Den Haag na het zomerreces weer aan het werk gaat. Maar René Heman is helder: "Handen af van de privacy van de patiënt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.