Een grote doorbraak in de moord op Marianne Vaatstra: na 13 jaar is er een verdachte gevonden dankzij het DNA-verwantschaponderzoek, dat eerder dit jaar werd gestart. De man is een blanke, 45-jarige boer die in de buurt van Veenklooster woont, waar het ontzielde lichaam van Marianne uit Zwaagwesteinde in 1999 in een weiland werd gevonden.

UPDATE 17.50: Vanavond om 21.30 herhaalt SBS6 de Vaatstra-uitzending van Peter R. de Vries van afgelopen mei.

UPDATE 16.14: Straks in EenVandaag, naast het laatste nieuws, ook de vader van Marianne Vaatstra. Hij kan nog maar moeilijk bevatten wat er is gebeurd.

UPDATE 15.45: het Noord-Friese dorpje Oudwolde reageert verslagen op het nieuws. Een veehouder: 'Toen ik het vanochtend hoorde, kon ik het niet geloven. Toen het tot me doordrong, heb ik een paar keer enorm gevloekt.' De verdachte heeft zelf in Kollum zijn DNA afgestaan. Vanochtend deed hij dit nogmaals en nu wordt dat DNA onderzocht door het forensisch instituut. Rond 18.00 vanavond is een persconferentie van politie en het Openbaar Ministerie.

UPDATE 13.45: het contrast in de regio is groot: in de geboorteplaats van Marianne hangt de vlag uit en is iedereen blij, een dorp verderop, in Oudwoude waar de verdachte woont, heerst een teneergeslagen sfeer, meldt redacteur Lammert de Bruin. In de EenVandaag-uitzending meer over wat er vandaag gaande is in de dorpen.

UPDATE 12.05: In de EenVandaag-studio reageert justitiedeskundige Peter van Koppen. De hoogleraar Rechtspsychologie (Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam) adviseerde justitie bij het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Vaatstra. Van Koppen treedt vaak op in grote strafzaken als getuigedeskundige en schreef verschillende boeken over gerechtelijke dwalingen.

UPDATE 11.30: "Het is voor OM en politie van het allergrootste belang dat wij pas met een persverklaring naar buiten komen op het moment dat de identiteit van de verdachte met zekerheid door het NFI is vastgesteld", aldus het OM.

EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin is in de regio en twittert:

De buurvrouw van de verdachte heeft nooit iets gemerkt:

De verdachte, Jasper S. uit Oudwoude, is zondagavond rond 23.00 uur opgepakt in zijn huis. Toen is ook de familie van Vaatstra ingelicht. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries was degene die vannacht via Twitter het nieuws naar buiten bracht:

"Er valt een last van ons af", zegt een opgeluchte vader Bauke Vaatstra. "Ik heb de hele nacht niet geslapen. Het is geweldig nieuws." Bauke Vaatstra zegt de man niet te kennen, maar familie zou wel weten wie hij is.

Vader Bauke reageerde vanochtend op Radio 1: “Ik ben blij dat we hem hebben. Onvoorstelbaar wat er door je heengaat. Je denkt: dit kan niet want het is al dertien jaar geleden.”

De man die zondagavond is opgepakt, heeft zelf DNA ingeleverd. Hij kwam niet naar voren als gevolg van een match met een van zijn familieleden. Het gaat vrijwel zeker om een 100 procent match.

Later vandaag vindt een persconferentie, plaats bij de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten. Bij het huis van de verdachte wordt onderzoek verricht.

EenVandaag maakte eerder deze reportage over het DNA-verwantschapsonderzoek:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.