Succesvol tv-presentator, sportschoolhouder, fotomodel, schrijver en vader: Arie Boomsma is het allemaal. Stilzitten is er niet echt bij in het leven van Arie Boomsma. Toch raakt dit jaar de #MeToo-discussie hem, omdat hij zelf ooit misbruikt is, én omdat hij een vriend is van castingdirecteur Job Gosschalk, door veel acteurs beticht van seksueel ontoelaatbaar gedrag.

Misbruik en #MeToo

Onlangs deed Arie Boomsma een boekje open naar aanleiding van de #MeToo-discussie over zijn persoonlijke ervaringen. Hij vertelde dat hij op zijn veertiende is misbruikt door een jongen uit zijn eigen vriendengroep. Ook in zijn tv- en modellencarrière maakte hij wat nare dingen mee.

 “Zowel bij mannelijke als vrouwelijke castingdirectors heb ik vaak meegemaakt dat ze probeerden verder te gaan dan ik wilde.” Een van hen was Job Gosschalk, de castingdirecteur die vorig jaar door meerdere acteurs is beschuldigd van seksuele intimidatie. Toch besloot de presentator na het incident bevriend met hem te blijven, ook na zijn seksuele avances. 

“Het moment dat zijn naam (Job, red.) genoemd wordt, is dat nieuwswaardig in bepaalde hoeken. Terwijl het echte verhaal, dat is in mijn ogen een misbruiksituatie met een oudere jongen, veel pijnlijker en veel erger is. Dat heeft veel meer impact op mijn eigen leven gehad dan de situatie met Job. Dat was door hem een verkeerde ingezette poging die gestrand is, waarna we een zakelijke relatie hebben opgebouwd en zelfs een zekere vriendschap." Boomsma neemt het niet op voor Gosschalk maar praat ook niet goed wat hij gedaan heeft: "Voorop staat dat hij dingen gedaan heeft die slecht zijn, die niet kunnen, die totaal ongepast en beschadigend zijn naar anderen maar hij is ook een creatief mens met een goed gevoel voor humor, die mooie projecten heeft gedaan en mensen podia gegeven.”

Prediken

Fit zijn, zo luidt de boodschap van Arie. Het is zijn missie om Nederlanders in beweging krijgen en fitter te maken en laat geen kans voorbij gaan om die boodschap te verkondigen. Het prediken is Arie Boomsma met de paplepel ingegoten, hij groeide op in een domineesgezin op Marken. Als kind groeide hij op - zoals hij zelf zegt - in een glazen huis. Iedereen wist wie hij was. Ook nu leidt hij nog altijd een leven in de spotlights. “Ik ben heel vroeg gewend geraakt aan aandacht en ook wel een beetje gehecht aan geraakt. Nu zou ik niet meer weten hoe het zonder is."

Voetbal Inside

Met het succes komt niet alleen een grote schare trouwe fans op, maar zijn er natuurlijk ook de critici. De bekendste criticasters zijn waarschijnlijk de mannen van het tv-programma Voetbal Inside, waar Boomsma met regelmaat belachelijk wordt gemaakt. Het ontpopte zich afgelopen maanden zelfs tot een ware mediarel. 

“Die hoek roept dan altijd, dit moet kunnen, dat is onze vrijheid. Ik denk dan: dit gaat niet over vrijheid, want je mag in dit land alles zeggen wat je wilt. Van mij mag dat ook. Je moet het programma blijven maken, het heeft waarde en is nog geestig ook. Daar gaat het allemaal niet over. Het gaat er om: neem je verantwoordelijk. Als je in dat programma eens een lans zou breken voor homo’s in de voetbalwereld dan ga je echt iets veranderen en teweeg brengen. En natuurlijk, dat gaan ze niet doen. Maar zo moet je wel durven denken.”

"Zij kiezen een veilige weg, de makkelijke weg, de makkelijke grap. Het wordt leuk gevonden, we praten de doelgroep naar de mond en dan blijft het goed gaan. Dat is een hele veilige weg.”