Terwijl haar dochtertje achter in het huis ligt te slapen, wordt op 8 oktober 1990 in Den Haag de alleenstaande moeder Miriam Sharon vermoord. Jarenlang lijkt de zaak onopgelost te blijven. Tot een DNA-match vorige zomer ineens voor een doorbraak zorgt. De Israëliër Daniel E. wordt gearresteerd. Maar krijgt het OM de zaak na al die jaren ook rond?

De 36-jarige Israëlische Miriam Sharon woonde aan de Regentesselaan in Den Haag. Ze is voor de liefde naar Nederland gekomen. Ze krijgt met deze man twee kinderen, een zoon en een dochter. De relatie met de man loopt op de klippen. Na de breuk gaat ze aan de Regentesselaan wonen. De woning waar ze op 8 oktober om het leven wordt gebracht terwijl haar dochter ligt te slapen. 

Verjaring

Jaren blijft het stil. Tot Daniël E. ineens wordt gearresteerd. De DNA match kon door de verfijnde technieken pas in 2015 gemaakt worden. De sporen van E. zijn op twee peuken en een nagelschaartje aangetroffen. Een motief blijft wel onduidelijk. De verdachte Daniël E. en Miriam zouden elkaar helemaal niet kennen. 

Het OM verdenkt E. er echter van dat hij Miriam met een vooropgezet plan om het leven heeft gebracht. Er zou bewijs zijn dat hij is gestuurd. Daniël E. kan alleen voor moord vervolgd worden. Het juridisch minder zware doodslag is verjaard. Een aanpassing van de verjaringstermijn heeft hier geen verandering in gebracht. Doodslag van Miriam Sharon was tijdens deze aanpassing in 2005 al verjaard. 

1500 cold cases, 130 actieve onderzoeken

Na de arrestatie van Daniel E. is het onderzoek opnieuw opgestart. Getuigen uit het 1990 zijn opnieuw verhoord en ook het lichaam van Miriam Sharon is opgegraven in Israel. Er zouden mogelijk sporen van de verdachte aangetroffen kunnen worden. Maar de opgraving heeft niet tot nieuwe inzichten geleid.  

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 16 jaar cel geeist tegen de 53-jarige Daniël E. Hij is de enige verdachte in de oudste cold case zaak waarin ooit een arrestatie is verricht. Naast deze zaak zijn er nog zo'n 1500 onopgeloste cold cases van ons land. In de tien politie-eenheden zijn cold case teams bezig met openingen te vinden in dit soort zaken. De Nationale Politie laat EenVandaag weten dat in 130 zaken opsporingshandelingen worden 

Zaken die allemaal wachten op een doorbraak, zeker nu met moderne technieken veel meer gevonden kan worden op oude sporen. Van DNA-match naar een veroordeling voor moord komen, is niet eenvoudig. Er kunnen wel sporen zijn gevonden, maar opzet aantonen is niet eenvoudig. Hoe pak je zo'n cold case aan? En, hoe kun je na bijna dertig jaar zo'n oude zaak nog rond krijgen? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.