Het is nog altijd een raadsel voor de politie: wie pleegde 26 jaar geleden de moord op Miriam Sharon. En vooral: waarom? 

Op 8 oktober 1990 werd de alleenstaande jonge moeder met messteken om het leven gebracht in haar eigen huis. Het leek erop dat de dader nooit gepakt zou worden, maar onlangs leidde een DNA-match tot een doorbraak in de zaak. Een 52-jarige man kon worden aangehouden in Amsterdam. Maar de zaak is hiermee nog lang niet opgelost. Het Cold Case Team van de politie tast namelijk nog altijd in het duister over het motief. 

De 36-jarige moeder woonde op de Regentesselaan in Den Haag. Zij kwam vanuit Israël naar Nederland toen zij een relatie kreeg met een Nederlandse man. Ze kregen een zoon en een dochter. Nadat de relatie strandde, ging Miriam op de Regentesselaan wonen. Haar 7-jarige dochtertje woonde bij haar.

Rond 22:00 ’s avonds hoorden de bovenburen gegil uit de benedenwoning komen. De politie werd gebeld. Miriam bleek doodgestoken en lag in een plas bloed, vlak achter de deur. De politie vond haar 7-jarige dochtertje slapend in bed. Het onderzoek dat volgde liep op niets uit, het team werd na een jaar ontbonden.

DNA-match

Het Cold Case Team Den Haag bestudeerde het oude dossier opnieuw en wist, 26 jaar na dato, alsnog een verdachte aan te houden. Niet eerder werd in zo’n oude cold case-zaak een verdachte gearresteerd. De sporen die destijds werden veiliggesteld in de woning van Miriam zijn met nieuwe technieken onderzocht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zo een DNA-profiel van de dader kunnen vaststellen. Dat leidde uiteindelijk tot een DNA-match. 

De politie wil niets zeggen over de identiteit van de verdachte. Wel benadrukt de politie dat het niet om de ex-man van Miriam gaat. Ook al is er nu een verdachte, de politie staat nog altijd voor een raadsel wat er precies gebeurde op die bewuste avond en waarom Miriam uiteindelijk is vermoord. De politie roept iedereen die informatie heeft op naar voren te stappen.

EenVandaag spreekt met Leo Simais van het Cold Case Team Den Haag: ‘Het gaat om een moeder van twee jonge kinderen, deze zaak moet dringend worden opgelost’. En we spreken met Peter van Leeuwen, de agent die destijds het slachtoffer Miriam als eerste vond: ‘Ik doorzocht daarna de woning. Op het bed vond ik een meisje dat lag te slapen. Ik tilde het meisje over het lichaam van haar dode moeder naar buiten. Dat was heel aangrijpend, in een flits dacht ik wat moet er van dit meisje terecht komen?’

De dochter van Miriam wil in het belang van het onderzoek niet reageren, maar laat EenVandaag weten: ‘Dit is een hele moeilijke tijd voor mij en mijn familie. Wij willen dat de zaak na 26 jaar eindelijk wordt opgelost en de dader gestraft zal worden.’

Vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht ook aandacht voor de zaak van Miriam Sharon.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.