Terwijl haar dochtertje lag te slapen, werd Miriam Sharon in 1990 vermoord in haar eigen huis. Het leek er op dat de dader daar mee weg zou komen. Maar 27 jaar na dato is het justitie dan toch gelukt om de moordenaar veroordeeld te krijgen. De rechter veroordeelde de Israëlier Daniël E. vandaag voor moord. Hij krijgt 14 jaar cel. Een grote overwinning voor het Cold Case Team dat de zaak opnieuw oppakte. Leider van het onderzoek Leo Simais: ‘Zo zie je dat je ook na 27 jaar niet weg komt met een moord’.

Alles of niets

Vooraf was er veel spanning of het zou lukken de zaak na 27 jaar nog wel rond te krijgen. Niet eerder was er in zo’n oude zaak nog een verdachte gearresteerd.

Het was vandaag alles of niets voor het Openbaar Ministerie. Het makkelijker te bewijzen doodslag was al verjaard en dus moest moord worden bewezen. Geen gemakkelijke opgave na 27 jaar: delen van het dossier bleken al vernietigd, getuigen zijn overleden en de verdachte zelf hield zijn kaken stijf op elkaar. Het motief is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Hoe bewijs je dan dat iemand het plan had de moord te plegen?

Justitie trok daarvoor alles uit de kast. Zelfs het lichaam van Miriam werd opgegraven in de hoop DNA-sporen te vinden. Dat bleek niet meer mogelijk. Te lang geleden. Eventuele sporen waren vergaan. Justitie moest dus met ander bewijs op de proppen komen. Lukte dat niet, dan zou de verdachte worden vrijgesproken. En was alles voor niets geweest.

Alles of niets: Moord of vrijheid in zaak Miriam Sharon

De moord in 1990

De 36-jarige Israëlische Miriam Sharon woonde aan de Regentesselaan in Den Haag. Ze is voor de liefde naar Nederland gekomen. Ze krijgt twee kinderen met haar Nederlandse man: een zoon en een dochter. Als de relatie op de klippen loopt, gaat ze met haar 7-jarige dochtertje op de Regentesselaan wonen.

Op 8 oktober 1990 horen de bovenburen ’s avonds gegil. Ze bellen de politie. Miriam blijkt doodgestoken in haar huis. De politie vindt haar dochtertje slapend in bed. Het onderzoek dat volgt, loopt op niets uit. Het team wordt na een jaar ontbonden.

DNA-match

Jaren blijft het stil. Totdat vorig jaar ineens de 52-jarige Israëlier Daniël E. wordt gearresteerd. Op basis van een DNA-match. Met behulp van nieuwe technieken zijn zijn sporen aangetroffen op spullen die de politie destijds vindt in Miriams woning: twee peuken en een nagelschaartje. Maar daarmee is de zaak nog niet opgelost:

DNA match, case closed?

Het bewijs

De advocaat van Daniël E vindt dat er nooit een eerlijk proces mogelijk is geweest. Delen uit het dossier en sporen als de bebloede kleding van Miriam zijn eerder al vernietigd. Eventueel ontlastend bewijs is daarmee ook weg. De rechter veegde dat vandaag van tafel. Justitie is transparant geweest over het ontbreken van delen van het dossier en bovendien is er genoeg ander bewijs aangedragen voor de moord.

Zo is er de verklaring van de dochter destijds die de moordenaar heeft gezien. Zij zag hem in de woning en hoorde hem tegen haar moeder zeggen ‘ik ben gestuurd’, voordat zij naar bed ging. Zij is er van overtuigd dat het Daniël E. was die zij destijds als 7-jarig meisje zag.

Miriam en E. kenden elkaar niet. Miriams hals is volgens de rechter doorgesneden op een wijze die duidt op een professionele afrekening. De rechter rekent E. zwaar aan dat hij geen enkele verklaring heeft willen geven. En vindt het bewezen dat E. een vooropgezet plan had om Miriam te doden.

Veel emoties bij de zoon en dochter van Miriam die de uitspraak aanhoorden. De dochter reageerde opgelucht: ‘Eindelijk gerechtigheid. Na 27 jaar. Al blijft het onverteerbaar dat de opdrachtgever van de moord buiten schot blijft’.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.