De Rotterdamse politie heeft drie jongeren aangehouden. Er zijn sterke vermoedens dat het drietal zich schuldig heeft gemaakt aan groepsverkrachtingen. Al eerder werd de stad opgeschrikt door dit soort aanhoudingen.

De aanhoudingen in Rotterdam en Schiedam zijn worden breed uitgemeten. De verkrachtingen blijken te hebben plaatsgevonden in kelderboxen. Er zijn in Rotterdam in totaal drie verdachten aangehouden. De jongen uit Schiedam die is aangehouden is 14 jaar oud. Beide jongens uit Rotterdam zijn 17 jaar oud. De drie jongens zitten vooralsnog vast.

'Men wist er nog toen weinig van'

In 2005 waren er heel veel arrestaties van deze aard in de havenstad. Groepsverkrachtingen bleken zich op grote schaal in de stad te hebben voorgedaan. Er werden in dat jaar soms wel meer dan vijftien jongeren tegelijkertijd vastgezet.

Het merendeel van deze jongeren heeft uiteindelijk een bekentenis af moeten leggen. Iva Bicanic is de landelijke coördinator van het Centrum Seksueel Geweld en kan zich het jaar 2005 nog goed herinneren." In 2005 kwam er aandacht van de Tweede Kamer en werd er een groot onderzoek ingesteld naar groepszedendelicten. Daar wist men toen nog heel weinig van. 2005 was wat dat betreft een soort wake-upcall."

Radio-interview: Iva Bicanic blikt terug op de groepsverkrachtingen in Rotterdam van 2005.

Verdachten en slachtoffers

De seksuele misdrijven werden destijds, net als nu, gepleegd in kelderboxen, parkjes en op andere schimmige plekken. De omvang van de groep betrokkenen en hun jonge leeftijd schokten veel mensen.

De landelijk coördinator zegt bij dit soort nieuws altijd weer te denken aan zowel de verdachten en de slachtoffers van zedendelicten. "Beide groepen hebben hele duidelijke kenmerken. Vaak hebben zowel verdachten als slachtoffers negatieve jeugdervaringen. Ze hebben bijvoorbeeld vaak te maken gehad met verwaarlozing. Ook hebben ze vaak te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag", aldus Bicanic.

Laat of geen aangifte

Het komt vaak voor dat dit soort zedenzaken niet of pas veel later aan het licht komen, omdat meisjes geen of laat aangifte doen. Volgens Bicanic zijn hier een aantal redenen voor: "Ze schamen zich. Daarnaast is het zo dat meisjes pas op latere leeftijd een herevaluatie maken. Wellicht voelt iets op jonge leeftijd nog niet als verkrachting, maar later kunnen ze wel een bepaalde vertaalslag maken."

Lees ook

"Iets wat eerst niet als verkrachting voelt, kan later weer heel anders voelen", zegt Bicanic.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.