De gloriedagen van het Nederlandse kunstschaatsen leken lang voorbij te zijn. 55 jaar geleden zetten we voor het laatst een kampioen op het Olympische ijs. Maar er is hoop: de 14-jarige Lindsay van Zundert heeft alles in zich voor succes.

"Ze heeft gratie, kwaliteit en werkt enorm hard." Kunstschaatsvedette Joan Haanappel ziet hoe Lindsay het kunstschaatsen in Nederland weer op de kaart zet. Haar stichting scout nieuwe talenten, en Lindsay is er daar een van.

Op naar de Spelen?

Het begon allemaal op de ijsbaan in de Winter Efteling. Chantal Vervuren, de moeder van Lindsay, weet het nog goed. "Ze vond de schaatsbaan zo interessant dat er weinig tijd voor het pretpark overbleef." Lindsay was toen nog maar 7 jaar. Na een proefles kunstschaatsen was ze helemaal verkocht.

Inmiddels werd de 14-jarige al één keer Belgisch kampioen en drie keer Nederlands kampioen in diverse categorieën. "Mijn grote droom is om deel te nemen aan de Jeugd Olympische Spelen van 2020", vertelt Lindsay.

Verslaggever Laura Kors zocht de jonge schaatster op, beluister hier de reportage.

'Zeker geen vergane glorie'

En succes op de Spelen zou meer dan welkom zijn. Na sterren als Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en Dianne de Leeuw leken de gloriedagen van het kunstschaatsen voorbij te zijn. Joan Haanappel wil het niet horen. Zij gelooft dat er nog steeds genoeg talent te vinden is en richtte in 2008 de stichting Kunstschaatsen Nederland op.

Die stichting houdt zich bezig met het scouten van nieuw talent. "Dat is altijd moeilijk geweest. We zitten nou eenmaal in een bond die gespecialiseerd is in hard rijden." De KNSB houdt zich bezig met kuntschaatsen én langebaanschaatsen. "Maar," zegt Haanappel optimistisch. "We hebben nu alweer vijf goede rijdsters op het ijs staan." Een van deze rijdsters is dus Lindsay.

Lees ook

'Tijd voor vriendinnen is er nauwelijks'

Voor haar is kunstschaatsen het mooiste wat er is. "Het geeft me een fijn gevoel. Ik kan er mijn passie in leggen", zegt ze. Om naar de Jeugd Olympische Spelen te kunnen, moet Lindsay eerst naar een trainingskamp in Amerika. Dat kost 3000 euro. Ze doet er dan ook alles aan om het geld bij elkaar te krijgen en haar droom te kunnen verwezenlijken.

De jonge topsportster merkt wel al dat sporten op zo'n hoog niveau gepaard gaat met opofferingen. Tijd voor afspreken met vriendinnen is er nauwelijks. "Dat vind ik wel jammer, maar ik vind schaatsen leuker. Als ik vrije tijd heb, gaat dat wel altijd op aan vriendinnen." De mooie dingen en reisjes die ze meemaakt, maken ook een hoop goed.

Kunstschaatster Lindsay van Zundert
Bron: EenVandaag
De jonge kunstschaatster Lindsay van Zundert voert haar kür uit

Joan Haanappel: 'Ze werkt harder dan ik vroeger'

Haar moeder ziet dat Lindsay op het ijs echt gelukkig is. "Het is een ander kind. Ze kan heel serieus zijn in haar dingen en wil haar huiswerk bijvoorbeeld perfect hebben, maar op het ijs is ze vrij."

Maar juist haar gedrevenheid heeft Lindsay nu al zo ver gebracht. Doordat ze naar een speciale school gaat, kan Lindsay 20 uur per week trainen. Joan Haanappel bewondert die gedrevenheid. "Ik was destijds ook nog in een heleboel andere dingen geïnteresseerd. Lindsay werkt veel harder dan ik vroeger."

Tv-reportage: al een halve eeuw wachten we op een kampioen kunstschaatsen, met Lindsay (14) zou het kunnen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.