Nederland is goed in hockey en misschien wel de beste in schaatsen. Maar van ijshockey bakken we weinig. Ook op het aankomende wereldkampioenschap ontbreekt het Nederlands team.

"Geld." Volgens de directeur van de Nederlandse IJshockeybond Rob van Rijswijk is de reden simpel. "De NOC-NSF heeft geen prioriteit bij ijshockey, omdat de medaillekansen laag zijn. Hierdoor krijgen wij nog geen 50.000 euro per jaar."

'Voorkeur aan boksen'

Ook werd een verzoek van de ijshockeybond om een nieuw trainingscentrum op te zetten afgewezen door NOC-NSF. "We vroegen 91.000 euro, maar de bond gaf de voorkeur aan boksen", vertelt Van Rijswijk. Zo'n trainingscentrum is volgens hem juist hard nodig. "We delen de beperkte banen die er zijn met shorttrackers, curlingspelers en kunstschaatsers. Hierdoor hebben ijshockeyers beperkte tijd om kunnen trainen."

Het niveau in Nederland is zo laag dat het beste team, de Tilburger Trappers, de overstap maakte naar de Duitse derde divisie. Ook ijshockeyscheidsrechter Joep Leermakers fluit sinds een aantal jaar in Duitsland. "Het klinkt een beetje arrogant, maar Nederland ben ik ontgroeit. De Duitse competitie is in alles veel groter. Qua niveau, fans, stadions. Het leeft daar veel meer", zegt Leermakers.

Dure sport

Niet alleen qua niveau blijft het ijshockey in Nederland achter, ook qua populariteit. Terwijl het aantal langebaanschaatsers het afgelopen jaar toenam van 34.000 naar 37.500, daalde het aantal ijshockeyers juist van 5800 naar 5500.

Scheidsrechter Leermakers, die als enige Nederlander wél deelneemt aan het aankomende WK, heeft een verklaring: "IJshockey is een dure sport. Het materiaal is duur en de reisafstanden zijn groot, waardoor ook de reiskosten hoog zijn."

Vrouwen doen het wel goed

Van Rijswijk wijt de het aan een cultuurverschil. "Noord-Amerikaanse sporten hebben het sowieso moeilijk in Nederland. Dat geldt ook voor het basketbal en in mindere mate voor het honkbal."

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. "De vrouwen doen het goed, de stadions zitten steeds voller en we hebben voor het eerst sinds lange tijd weer een speler in de NHL, de belangrijkste ijshockeycompetitie van de wereld", zegt Van Rijswijk. Over zeven jaar moet het gebeuren. "We willen meedoen aan de Olympische Spelen, maar dat wordt nog een tough cookie, zoals ze in het ijshockey zeggen."