De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat moet zondag ingaan.

Het bestand, dat zondag moet ingaan, is onderdeel van een akkoord dat werd bereikt na meer dan veertien uur onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

De pro-Russische separatisten hielden de totstandkoming van de overeenkomst donderdagochtend aanvankelijk tegen, aldus het Russische persbureau Tass. Zij wilden dat het Oekraïense leger zich terugtrok uit de strategisch belangrijke stad Debaltseve. Daar zou het leger omsingeld zijn door strijders van de separatisten.

Volgens Poetin is er ook overeenstemming over de terugtrekking van de zware artillerie uit het oosten van Oekraïne. De Oekraïense regering zou hebben ingestemd met wijzigingen van de grondwet die de bevolking van Oost-Oekraïne meer rechten moet geven.

In de uitzending van EenVandaag de laatste ontwikkelingen over de onderhandelingen over vrede. Met onder meer de analyse van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.

Daarnaast spreken we Julia via Skype. Zij maakte dit aangrijpende filmpje:

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.