Het Openbaar Ministerie (OM) is erg aangeslagen door de ontuchtzaak tegen plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. Dat zegt de hoogste baas van het OM, Herman Bolhaar, in een afscheidsinterview met EenVandaag. 

Talentvol fraudebestrijder Vincent L. wordt verdacht van betaalde seks met een minderjarige jongen. “Het was direct duidelijk dat het een hele akelige en serieuze verdenking betreft”, zegt Bolhaar.

'Het is aangrijpend om zoiets te ervaren in je eigen organisatie. Want dit is juist wat we niet willen. We staan voor het beschermen van de belangen van slachtoffers en het aanpakken van dergelijke misdrijven. Als we daar zelf mee worden geconfronteerd komt dat heel hard aan.'

De verdenking tegen Vincent L. is even pijnlijk als opvallend, omdat het OM juist dit soort ontuchtzaken de laatste jaren veel harder aanpakt. Bolhaar: “Het raakt onze professionaliteit omdat wij van dit soort zaken een speerpunt maken. het raakt ook onze verantwoordelijkheid omdat leidinggevenden en al onze officieren van justitie dagelijks een voorbeeldfunctie vervullen. Daar staat dit ook haaks op.” 

Zijn motto bij zijn aantreden als “Super-PG” in 2011 is ‘zichtbaar, merkbaar en herkenbaar’. Binnenkort neemt hij afscheid als hoogste baas van het OM. In EenVandaag een exclusief interview met Herman Bolhaar, scheidend voorzitter van het College van procureurs-generaal. 

In een opvallend openhartig gesprek kijkt de topman terug op zes roerige jaren. 

Gerechtelijke dwalingen zijn bij z’n aantreden een hot issue. Iedereen heeft ze nog op het netvlies staan: de Schiedammer Parkmoord, de zaak Lucia de Berk en de Puttense moordzaak. Bij zijn eerste interview in 2011 zegt Bolhaar tegen EenVandaag: “De rechtszaal is geen voetbalveld. Het moet er niet om gaan wie er wint, maar om scherpere waarheidsvinding.” 

Inmiddels zijn er veel stappen genomen om dit soort missers te voorkomen, zo zegt Bolhaar nu.

'Vroeger deden de officieren van justitie alles alleen. Dat is nu niet meer zo, men is veel kritischer op elkaars werk. We hebben tegenspraak georganiseerd. Het OM is een samenwerkend team geworden.'

We spreken met Bolhaar verder uitgebreid over de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zo speelt Nederland internationaal een prominente in de handel in harddrugs, zowel op het terrein van drugsproductie als drugsimport.  

Ondanks intensieve bestrijding worden er steeds grotere partijen drugs onderschept in de Rotterdamse haven. En ook het aantal ontmantelde wietplantages en XTC labs is vrij constant en hoog.  Toch heeft Bolhaar niet het gevoel dat de strijd verloren dreigt te gaan. “Maar het is wel opletten geblazen. Omdat de wereld snel veranderd en er andere manieren van geld verdienen zijn. Via het internet en moderne communicatiemiddelen. De belangen zijn heel groot.”

Om de strijd met de georganiseerde misdaad niet te verliezen, herhaalt Bolhaar zijn eerdere pleidooi voor extra investeringen in de opsporing van bijna 1 miljard euro. 

In EenVandaag ook aandacht voor terreurbestrijding en natuurlijk het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, waar Bolhaar nauw bij betrokken is. 

Wie is Herman Bolhaar?

Herman Bolhaar (1955) wordt geboren in Epe en komt uit een familie van autoverkopers: zijn vader verdiende op de Veluwe de kost als bedrijfsleider in een Ford-garage. Hij studeert Nederlands recht aan de Universiteit van Nijmegen. Hij start zijn carriere bij de Raad van State, maar verkast in 1983 naar het Openbaar Ministerie. Hij wordt officier van justitie en later hoofdofficier in Den Bosch en Breda.  

In 2004 treedt hij toe tot het hoogste gremium als lid van het college van PG’s.  Als hoofdofficier van Amsterdam maakt hij de beruchte kinderpornozaak tegen Robert M. van dichtbij mee. De zaak is een regelrechte eyeopener voor Bolhaar.  Juist in deze zaak beseft hij hoe belangrijk de slachtofferkant van strafzaken eigenlijk is. In 2011 volgt Bolhaar Harm Brouwers op als topman bij het OM. 

Na 34 jaar boeven vangen neemt Bolhaar over een paar weken afscheid. Met als nieuwe bestemming: Harvard University, waar hij een half jaar les gaat geven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.