Een kippenvelmoment tijdens 'de klassieker' gisteren. De spelers van Ajax en Feyenoord kwamen het veld op in t-shirts met de tekst 'Sterkte Willem' en een portret van de aan prostaatkanker lijdende Willem van Hanegem. Twee rivaliserende voetbalteams die een oud-voetballer een hart onder de riem steken: dat is vaker voorgekomen. In 2012 organiseerden fans van Vitesse en NEC een steunbetuiging aan oud-speler en trainer van Vitesse, Theo Bos.

"Het zorgde voor een zeldzaam moment van verbroedering op de tribunes van het GelreDome," vertelt columnist en Vitesse-fan Marcel van Roosmalen.

In de vierde minuut van de Gelderse derby barst luidt gejuich op in het stadion van Vitesse. Op de scoreborden in het stadion verschijnt de tekst 'Wij staan achter je!' De spelers voetballen op halve kracht verder. Supporters van zowel Vitesse als aartsrivaal NEC geven een staande ovatie. Trainer John van den Brom barst in snikken uit. Van Roosmalen: "Ik weet van heel die wedstrijd niets meer, maar dat moment zal me altijd bij blijven."

Verbroedering op de tribune

Wat de schrijver zich vooral herinnert is de verbroedering op de tribune: "Op dat moment sta je allemaal achter Theo Bos. Ik hoorde Vitesse-fans om mij heen zelfs complimenten over de NEC fans mompelen." Die verbroedering was echter van korte duur: "Na vijftien minuten werden ze alweer klootzakken genoemd."

Theo Bos overleed ruim een jaar na die Gelderse derby. Zelf vond hij alle steunbetuigingen wat ongemakkelijk. "Ik liep weleens met hem over straat. Dan kwamen allemaal mensen hem beterschap wensen. Maar vaak op ontzettend knullige wijze." Toch emotioneerde het hem ook: "Het deed hem veel dat hij gezien werd als boegbeeld van Vitesse, en hij vond het prachtig dat de NEC fans ook meededen met de actie. Hij heeft hen achteraf ook een bedankbrief geschreven."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.