De gloednieuwe partij van president Emmanuel Macron, 'La Republique en Marche' maakt zich op voor een monsterzege bij de tweede en beslissende ronde van de parlementsverkiezingen morgen. Het zou zomaar kunnen dat zijn kandidaten 450 van de 577 zetels verorveren in de Assemblee. 

Dat is grootste meerderheid sinds het instellen van de 5de republique onder President de Gaulle. Een afkeer van traditionele links en rechts en een grote huiver voor het Front National drijft de kiezers massaal naar de nieuwe en vaak nog onervaren kandidaten van de Partij van Macron die in recordtempo uit de grond is gestampt. Als de voorspellingen voor zondag uitkomen, zal de nieuwe president een ongekend grote machtsbasis krijgen, en zal er bijna geen oppositie van betekenis zijn.

Om deze drastische herinrichting van het politieke landschap van nabij te observeren, ging Een Vandaag naar het 12 de kiesdistrict van Noord Frankrijk. Daar gaat Anne Laure Cattelot, een jonge vrouwelijke kandidate van de partij van Macron, zondag de strijd aan met een kandidaat van het Front National, Gerard Philippe.

Het kamerlid dat bijna dertig jaar dit district vertegenwoordigde namens de socialisten Christian Bataille, leed een verpletterende nederlaag en haalde de tweede ronde niet eens. Wij spreken met hem en de twee overgebleven kandidaten over een parlementsverkiezing die nu al historisch wordt genoemd, en het politieke landschap in Frankrijk totaal op zijn kop zet. 

Zo werken de Franse parlementsverkiezingen: