Een bloedbad in winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi dit weekend: bij een terreuractie kwamen volgens het Rode Kruis 69 mensen om het leven. Onder hen een 33-jarige Nederlandse vrouw. Vandaag nog zijn geweerschoten en een explosie gehoord. 

Tussen de 10 en 15 militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab houden daar nog steeds gijzelaars vast. 'Er wordt alles aan gedaan om deze zaak snel tot een einde te brengen', liet het Keniaanse leger via Twitter weten. 'De meeste gijzelaars zijn gered en de veiligheidstroepen hebben de grootste delen van het winkelcentrum onder controle.'

De islamitische terreurorganisatie al-Shabaab (wat 'de jeugd' of 'de jongeren' betekent) eiste de aanslag op. In EenVandaag: wat is de al-Shabaab beweging en hoe machtig is het in de regio? Met onder meer Bertil van Vugt: hij woont en werkt in Kenia.

EenVandaag maakte al eerder reportage's over al-Shabaab. Die verhalen zijn rechtsboven deze pagina terug te vinden.

update
clock 23-09-2013 11:32

Nederlander opgepakt in verband met aanslagen

In Kenia zou een 38-jarige Nederlandse man zijn gearresteerd in verband met de terreuraanval op een winkelcentrum in Nairobi. Dit melden bronnen aan RTL Nieuws. De man zou zijn gearresteerd op het vliegveld van Nairobi. 

Een lijst met alle daders van het bloedbad is hier te vinden.

Wat wil Al-Shabaab?

De Somalische jihad

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.