Oud-Philips-topman Tob Cohen is spoorloos verdwenen in Kenia. Volgens zijn vrouw zou hij in Thailand zitten, maar zijn familie heeft sinds 19 juli niks meer van hem gehoord en vermoedt het ergste. "Zo'n sterke man is niet zomaar weg", zegt zijn zus.

De 69-jarige zakenman woont al meer dan 20 jaar in Kenia. Vier jaar lang was hij daar directeur voor Philips, maar de laatste jaren is hij vooral succesvol in het organiseren van golfsafari's, die hij samen met zijn Keniaanse vrouw organiseert. Maar sinds een half jaar heeft het echtpaar ernstige ruzie. Cohens zus Gabrie van Straten vermoedt daarom vals spel. "Hoe moeilijk ik het ook vind, ik heb toch het idee dat zijn vrouw hierachter zit, vanwege de vechtscheiding."

'Van het terras geduwd'

In februari leek die vechtscheiding op een hoogtepunt, vertelt Gabrie. "Volgens mijn broer heeft zij hem van een hoog terras geduwd. Tob is beneden terechtgekomen. Daarna heeft ze hem nog bewerkt met een stoel. Hij is met veel moeite omhoog gekrabbeld, naar zijn kantoor gekropen en heeft een filmpje opgenomen van hoe hij eruitzag."

Cohen probeert aangifte te doen, maar de Keniaanse politie geeft geen gehoor. In april schrijft hij een wanhopige brief aan het Keniaanse OM, maar ook die bieden de Nederlander geen hulp. De relatie met zijn vrouw verslechtert verder en beschuldigingen vliegen over en weer. Op 19 juli hebben Tob en zijn zus voor het laatst contact. "Daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord. Ik wacht nu al 16 dagen."

'Het klopt niet'

Een paar dagen na het laatste contact ontvangt de scheidingsadvocaat een merkwaardige brief, die gedateerd is op 20 juli. "Zogenaamd ondertekend door mijn broer", zegt Gabrie. "In deze brief geeft hij aan dat hij de scheiding niet wil doorzetten en betuigt hij zijn spijt over zijn bittere houding en slechte beoordelingsvermogen over zijn vrouw." Gabrie gelooft niet dat de brief door haar broer is opgesteld. "Het klopt niet. Het kan niet", zegt ze. "Ik ben radeloos en ik vraag om hulp."

Gabrie van Straten: "Ik roep om hulp."

Fred Meijer, een goede vriend van Tob, heeft contact gehad met Cohens vrouw. "Zij beweert dat Tob naar Thailand is vertrokken voor een medische behandeling, maar daar ben ik niet van overtuigd. En sinds een paar dagen hebben we ook het bewijs in handen dat hij Kenia nooit heeft verlaten, want zijn paspoort blijkt helemaal niet te zijn gebruikt."

'Niet optimistisch'

Fred gelooft niet dat iemand anders dan Tobs vrouw verantwoordelijk is voor de verdwijning. "Tob is geen ruziemaker en heeft zakelijk geen vijanden."

De familie hoopt dat de lokale autoriteiten zoveel mogelijk onderzoek gaan doen, misschien met druk vanuit de ambassade. "Tobs vrouw moet worden ondervraagd over haar tegenstrijdige verklaringen. Misschien dat er dan iets boven water komt. Al ben ik niet optimistisch over een goede afloop. Iemand die meer dan twee weken onvindbaar is en niets van zich laat horen, dat is zeer zorgwekkend, zou ik zeggen."

Tv-reportage: Oud-topman Philips vermist in Kenia.

Open-minded blijven

Criminologe Ilse van Leiden van Bureau Beke deed onderzoek naar de impact die vermissingen hebben op de omgeving. Ze denkt dat het belangrijk is om alle opties open te houden. "We gaan nu allemaal van het ergste scenario uit, maar je moet open-minded blijven. Het is een minder waarschijnlijk scenario, maar het zou kunnen."

Ze begrijpt de wanhoop en moedeloosheid van de familie. "Je denkt al snel dat de politie te weinig doet om jouw geliefde op te sporen, maar de politie doet vaak meer dan je denkt. In het belang van het onderzoek kunnen ze ook niet altijd laten zien wat ze allemaal doen." Ook de Nederlandse politie kan volgens Van Leiden steun bieden. "Ze hebben geen opsporingsbevoegdheden in het buitenland, maar wat ze wel kunnen doen is hulp aanbieden. Je kan heel pro-actief zijn daarin."

'Waar het om gaat is dat mijn echtgenoot wordt teruggevonden'

In een telefonische reactie laat zijn vrouw Sarah Wairimu weten dat ze nog steeds niets heeft gehoord van haar man. "Ik vind het heel vreemd allemaal. We blijven hopen dat hij zo weer het huis in loopt."

Wairimu is niet blij met wat er over haar geschreven wordt. "Er wordt veel gezegd in de media, er is veel om over na te denken. Op dit moment ben ik bezig om dat allemaal te ontrafelen. Maar, vergeet wat er over mij wordt gezegd in de media. Waar het mij om gaat is dat mijn echtgenoot wordt teruggevonden."

info

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de ambassade aangifte heeft gedaan van vermissing bij de Keniaanse politie en dat er nauw contact is met de familie. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken en politie zijn er vanaf het begin intensief mee bezig. Maar de Keniaanse autoriteiten zijn in de lead als het gaat om de opsporing van meneer Cohen. De Keniaanse politie heeft een opsporingsteam op de zaak en de ambassade, inclusief politie-attache, volgt hun acties op de voet."

Tv-reportage: Criminoloog Ilse van Leiden over de verdwijning van zakenman Tob Cohen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.