De overheid, maar ook individuele providers moeten krachtiger optreden tegen jihadpropaganda op internet. Er gebeurt al veel, maar dat is zeker niet voldoende. Dat zegt hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker in de uitzending van EenVandaag.

Het aantal websites met jihadpropaganda is ongekend groot. Het zijn vaak professioneel gemaakte filmpjes waarin geweld wordt verheerlijkt en West-Europese jongeren worden aangemoedigd om deel te nemen aan de jihad. De propaganda-filmpjes hebben een aanzuigende werking op sommige jongeren, zo blijkt ook uit het boek “Nederlandse jihadisten. Van naïeve idealisten tot geharde terroristen” van Edwin Bakker en Peter Grol, beiden verbonden aan de Universiteit van Leiden.

In het boek wordt een aantal Nederlandse jihadi’s geportretteerd, waaronder Abdelkarim, alias Muhammad al Hollandi, uit Arnhem. Deze jihadstrijder vertrok begin 2013 vanuit Arnhem naar Syrië om zich aan te sluiten bij Al Qaida. Hij werd bekend met zijn video-oproep vanuit Syrië om in actie te komen.

Abdelkarim had een spilfunctie in een radicaliserend groepje jongeren in Arnhem, zo blijkt uit het boek. Als hij naar Syrië afreist, volgen andere jongeren hem al snel. Abdelkarim groeide volgens het boek uit van een onopvallende jongen uit Arnhem tot een belangrijke leidersfiguur binnen Al Qaida in Syrië. Hij zou ook contact hebben gehad met de top van de terreurorganisatie.

Augustus 2015 sneuvelt Abdelkarim. Zijn dood was breaking news in de hele Arabische wereld. De Arnhemmer is nu al twee jaar dood, maar leeft tot op de dag van vandaag voort op het internet als held van Al Qaida. Zijn leven als strijder is door IS verpakt in een heroïsche  propagandafilm, die heel makkelijk op internet is te vinden. 

En juist dat is een doorn in het oog van de onderzoekers Bakker en Grol. Dit soort materiaal heeft een aanzuigende werking op naïeve idealisten die later kunnen doorgroeien tot geharde terroristen. Bakker vraagt zich af waarom de jihadistische propaganda niet zo keihard wordt aangepakt als kinderporno.

In EenVandaag een portret van Abdelkarim, invloedrijk jihadist uit Arnhem. Wie is hij en hoe radicaliseerde hij? Interviews met Edwin Bakker en Peter Grol, auteurs van het boek. En ook Hoessein, vader van Meryem M., een jonge vrouw die stiekem vertrok naar Raqqa. Hij vertelt hoe zijn dochter radicaliseerde via het internet en hij de grip op haar verloor.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.