De opmars van Nederlandse jihadstrijders binnen de terreurstaat IS moet beter worden onderzocht en bestreden in Irak en Syrie zelf. Daarvoor pleiten hoogleraar terrorisme Edwin Bakker en de Tweede Kamerfracties van PvdA en CDA.

Ze reageren daarmee op een reportage die EenVandaag gisteren uitzond. Daarin onthullen Dimitri Bontinck en de Belgische advocaat Kris Luyckx dat een Nederlandse jihadist in de leiding zat van de gevangenis waar de Britse fotojournalist James Foley gevangen zat met andere Westerlingen. Bontincks' zoon Jejoen deelde daar een cel met de recent door IS vermoorde Foley en heeft de Belgische inlichtingendiensten verteld over de aanwezigheid van een Belgische en een Nederlandse jihadist in de gevangenisleiding.

Het past in de ontwikkeling dat Nederlandse jihadisten opklimmen in de hierarchie en sleutelfuncties bekleden bij IS, zegt Edwin Bakker. Volgens hem is het tijd dat de Nederlandse autoriteiten niet alleen onderzoek doen naar teruggekeerde strijders, maar ook gaan onderzoeken welke misdrijven jihadisten met de Nederlandse nationaliteit in Syrie en Irak begaan.

PvdA kamerlid Jeroen Recourt deelt de mening van Bakker. "De overheid doet nog veel te weinig aan kennis verwerven. Er wordt niet genoeg gebruik gemaakt van de mogelijkheden van vervolging en opsporing, terwijl die mogelijkheden er wel zijn."

De reportage van gisteren kunt u hier terugzien:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.