Presentatrice Violet Falkenburg dacht dat ze met haar dochter appte. Die vertelde haar dat ze met een acuut geldprobleem zat en Violet maakte 7500 euro naar haar over. Dat geld ging alleen niet naar haar dochter, maar naar criminelen.

Het lijkt allemaal geloofwaardig: Violet krijgt een appje van haar dochters 'nieuwe nummer'. Haar dochter vertelt te zijn overgestapt naar een nieuwe provider en vraagt of haar moeder dit nummer wil opslaan. Dat doet ze.

Veel geld, maar wel vertrouwen

Daarna volgen nog verschillende lieve appjes van haar dochter: "Hoe gaat het, mam?" Daar blijft het niet bij. Al snel vraagt haar dochter of Violet haar wil helpen met een spoedbetaling. Het lukt maar niet om in te loggen bij haar eigen bank, zo appt ze.

"Mijn dochter vraagt nooit om geld, dus áls zij iets vraagt dan maak ik het geld meteen over en stel ik de vragen later wel", vertelt Violet. Zo gezegd, zo gedaan. Violet maakt in drie overboekingen in totaal 7500 euro over naar haar dochter. "Ik vond het wel veel geld, maar in mijn totale vertrouwen veronderstelde ik een ernstige situatie in het gezin van mijn kind."

Violet vertelt over het verhaal dat 'haar dochter' haar vertelde op WhatsApp.

'Het is toch geen fraude?'

Na de tweede betaling ruikt de Rabobank onraad. De bank belt Violet, maar die verzekert hen dat alles goed zit. De betalingen zijn immers voor haar dochter. Voor alle zekerheid appt ze haar dochter nog eens: "Het is toch geen fraude?" vraagt ze. Haar dochter zegt dat alles goed is en belooft het bedrag op het einde van de middag terug te storten, als ze weer toegang heeft tot haar rekeningen.

Na de derde overboeking neemt de Rabobank weer contact op. De bank heeft Violets rekeningen geblokkeerd, maar het is al te laat. Violet blijkt slachtoffer van whatsappfraude: het geld is doorgesluisd. Violet bleek niet te appen met haar dochter, maar met een online oplichter.

Whatsappfraude nieuwe vorm van online oplichting

Whatsappfraude is een vrij nieuwe vorm van phishing, waarbij mensen onder valse voorwendselen via internet worden benaderd om geld over te maken. Het begint er vaak mee dat het slachtoffer een appje krijgt van een bekende die zegt: ik heb een nieuw telefoonnummer, wil je dat opslaan?

Lees ook

Al snel sturen de oplichters de vraag of je geld wilt overmaken, omdat er bijvoorbeeld een probleem is met de bank. En terwijl jij denkt een bekende te helpen, sluizen de criminelen het door jou overgemaakte geld weg.

Van 2 naar 750 meldingen in drie jaar

Volgens de Fraudehelpdesk komt deze vorm van fraude de laatste maanden onrustbarend vaak voor. In 2016 waren er nog twee meldingen van whatsappfraude en werd er voor een bedrag van 4210 euro gefraudeerd. In de eerste 4 maanden van 2019 (tot en met 15 april) kwamen alleen al 750 meldingen binnen, met een totaalbedrag van 335.000 euro.

De 7500 euro die Violet kwijt is door de oplichting lijkt definitief weg. "De Rabobank wil mij niets vergoeden. Ik heb namelijk zelf opdracht gegeven voor de overboeking. Maar zij hebben toch gezien dat het niet klopte? Waarom hebben ze dan niet alles 'on hold' gezet, toen daar intern een rood vlaggetje omhoog ging?"

'Ze wisten dat het niet klopte'

"Ze hebben mij wel gebeld, maar toen ik zei dat alles oké was, hebben ze het erbij gelaten. Toch wisten ze dat het niet klopte. Waarom hebben ze geen rekening gehouden met dit scenario?" vraagt Violet zich af.

Violet is zeker niet de enige die dit overkomt. Als ze haar verhaal vertelt aan vrienden en in de media, krijgt ze veel berichten van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zo is er het verhaal van de Nederlandse Dagmar Middelhoff, die 1800 euro overmaakt naar haar nichtje in Engeland. Zij maakte een filmpje van de whatsappfraude en zette het op Youtube:

'Urenlang met fake-dochter geappt'

Violet probeer inmiddels nog steeds de schade nog terug te krijgen van de Rabobank. Ze hoopt dat de bank de schade alsnog wil vergoeden. "En ik vind het nog steeds erg dat ik urenlang met mijn fake-dochter heb geappt", zegt Violet.

In een reactie laat de Rabobank weten in real time transacties te monitoren op onregelmatigheden, maar pas te controleren nadat een overboeking heeft plaatsgevonden. De bank kan deze niet 'on hold zetten'. "Alles openhouden tot verdachte transacties handmatig zijn nagelopen, geeft ongewenste vertraging in het hele betalingsverkeer." Over de reden dat Violet geen vergoeding krijgt, schrijft de bank het volgende: "Phishing en oplichting zijn twee heel verschillende vormen van criminaliteit. (...) Bij oplichting is de bank zelf geen partij. Zij maakt geen onderdeel uit van de voorwendselen waaronder criminelen geld proberen los te krijgen van slachtoffers. Klanten geven zelf actief opdracht tot de betaling."

Volg EenVandaag nu ook op WhatsApp.

TV-Reportage: Presentatrice Violet Falkenburg werd slachtoffer van whatsappfraude

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.