Op WhatsApp gaat een bericht rond waarin je gratis vliegtickets van Air France en Ryanair worden beloofd. Maar zoals zo vaak het geval is: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. De criminelen achter deze berichten proberen privégegevens te ontfutselen, zoals je e-mailadres en telefoonnummer.

Die gegevens worden vervolgens gebruikt om slachtoffers in te schrijven op betaalde abonnementsdiensten, zowel via sms als e-mail. Voor elke persoon die de criminelen aanmelden krijgen ze een vergoeding, zo meldt het RTL Nieuws

Vandaar dat ze graag willen dat je op de link in het bericht klikt en je gegevens invult. Die link lijkt te verwijzen naar de website van Air France, maar het betreft hier een nep-website, omdat de criminelen handig gebruik maken van een ander lettertype, waardoor het lijkt dat er Air France staat, maar in werkelijkheid wordt je naar een nepsite gebracht. 

Klik dus vooral niet op de link en als je het wel doet, vul dan geen gegevens in. heb je dit wel gedaan? Je zult dan waarschijnlijk veel spamberichten in je mail of telefoon krijgen, zet dus een spamfilter aan. Het is gelukkig niet zo dat je een virus op je telefoon hebt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.