Een oplichter die zich voordoet als een bekende en je na enige tijd om geld vraagt: whatsappfraude komt steeds vaker voor.

De fraude is een nieuwe vorm van phishing, waarbij criminelen je benaderen op WhatsApp. Ze doen zich voor als een bekende 'met een nieuw nummer'.

Een appje van je zoon of dochter

Het profiel ziet er geloofwaardig uit: vaak halen de criminelen foto's van een social media-account van een volwassen zoon of dochter. Na enige tijd heen en weer geappt te hebben, vragen ze daarna via een appje om geld naar hen over te maken.

Lees ook

'Een explosie'

Volgens de Fraudehelpdesk komt whatsappfraude de laatste jaren steeds vaker voor. In 2016 waren er nog twee meldingen van, maar in de eerste 4 maanden van 2019 waren er al 750 meldingen. De totale schade voor de slachtoffers in die maanden: 335.000 euro. "Er is sprake van een explosie van meldingen en daar moet je je zorgen over maken", zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk.

Volgens Vermeulen moet Justitie een onderzoek instellen naar deze vorm van phishing. "We willen weten: hoeveel mensen overkomt dit en hoeveel geld is er nou mee gemoeid? De meldingen die bij ons binnen komen zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg."

info

Je account overgenomen

Via een nieuwe vorm van whatsappfraude proberen criminelen zelfs je hele account over te nemen. Op die manier kunnen de oplichters bij alle contacten van het account. Zo kunnen ze van meerdere mensen geld aftroggelen. Vaak werkt deze manier van fraude als volgt:

  • De oplichter komt via een site als Marktplaats in contact met het slachtoffer, door zich voor te doen als potentiële koper.
  • Oplichter en de aanbieder gaan, via WhatsApp, in onderhandeling over de koop van, bijvoorbeeld, een nieuwe auto.
  • Op een andere telefoon installeert de crimineel WhatsApp. Dan vraagt WhatsApp om een telefoonnummer. De oplichter typt het nummer van het beoogde slachtoffer in op WhatsApp. Het slachtoffer krijgt daardoor een code te zien in de eigen app.
  • De oplichter appt naar het slachtoffer: "Jij hebt een code gekregen, maar die is eigenlijk voor mij bedoeld. Zou je die code willen opsturen?" Als het slachtoffer dit doet, kan de oplichter daarna hele account van het slachtoffer overnemen.

Wat kan je zelf doen?

Maar wat kan je zelf doen tegen whatsappfraude? Volgens de Fraudehelpdesk is het vooral belangrijk om het te checken als iemand om geld vraagt via WhatsApp. Probeer bijvoorbeeld het oude nummer van diegene te bellen, en kijk of je daar nog gehoor krijgt. Ook kan je vragen om een gesproken bericht via WhatsApp. Zo kan je horen of je echt te maken hebt met wie je denkt.

Als je het niet vertrouwt, ga dan bij degene langs die om geld vraagt, of probeer bekenden in de omgeving te bellen. Dan kun je het verhaal controleren dat je via WhatsApp verteld wordt. Stuur daarnaast ook nooit zomaar een code door die je via WhatsApp ontvangt.

Volg EenVandaag nu ook op WhatsApp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.