In de jaren zeventig en tachtig was het blad werkelijk een must-read voor iedereen  die politiek, cultureel of op een ander manier maatschappelijk betrokken was. Uitdagend, brutaal en met veel diepgang werd er in Vrij Nederland geschreven.

Voortgekomen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog, ontwikkelde Vrij Nederland zich tot een toonaangevend opinieblad. Na de jaren tachtig kalfde langzaam het aantal abonnee’s af. Debet was daaraan onder meer de steeds dikker wordende krant. Na het lezen van alle bijlagen hadden steeds minder mensen behoefte aan een weekblad. 

Nu bestaat Vrij Nederland 75 jaar. VN-journalisten, gezien hun kritische houding niet altijd even geliefd bij de autoriteiten, vertellen over hun werk. Een van de vele politici die onder de VN loep werd gelegd en vergroot was Hans Wiegel. Hij heeft nog alle artikelen in zijn persoonlijk archief.

Hier vast een fragment:

Je moest zeer op je hoede zijn’ voor de interviewers van Vrij Nederland, vertelt VVD-coryfee Hans Wiegel. ‘Ik ben altijd een fan geweest. Het waren linkse rakkers, maar dat zijn vaak hele leuke mensen.’ Vanavond meer over het 75-jarig jubileum van het opinieweekblad.Posted by EenVandaag on maandag 8 juni 2015