De mega-containerschepen die de wereld bevaren worden met het jaar groter. Maar het vastzetten van de containers op die schepen is nog steeds mensenwerk. Zijn de aangespoelde containers op de Waddeneilanden een gevolg van een menselijke slordigheid?

Containerschepen worden door enorme kranen volgeladen met containers, waarna ze als een massief flatgebouw de wereldzeeën gaan bevaren. Maar voor die tijd moeten alle containers wel uitermate stevig worden vastgezet. Eenmaal op open water kan het immers flink tekeergaan.

Sjorders

De zeecontainers worden vastgezet met zogeheten twistlocks, sloten die vastzitten nadat ze een kwartslag gedraaid worden. En dat werk wordt gedaan door zogeheten sjorders.

"Het vastzetten van die containers, wat die sjorders dus doen, is het eigenlijk het laatste stukje mensenwerk in het hele proces van een schip beladen. En dat is behoorlijk riskant werk ook", zegt Dirk Vissers, consultant bij Dynamica, een consultancybedrijf in scheepvaart en transport. "Er zijn wel pogingen gedaan om dat werk te automatiseren, maar die zijn allemaal mislukt." In de Rotterdamse haven zijn nu nog zo'n 550 sjorders actief.

Niet adequaat vastgezet

Vissers blijft voorzichtig, maar heeft zo zijn vermoedens dat de sjorders in het geval van de MSC Zoe hun werk niet helemaal goed hebben gedaan. "Wij zien nu natuurlijk ook die beelden van de omgevallen containers op het schip, de MSC Zoe. Dan heb je toch wel de neiging om te denken dat die containers niet adequaat zijn vastgezet", aldus Vissers.

Per jaar vallen in de hele wereld ongeveer 600 zeecontainers van een schip. Dat is een glimp van het totale aantal containers dat wordt vervoerd, maar de impact voor eilanden als Terschelling en Schiermonnikoog is enorm.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.