Defensie gaat de Waddeneilanden helpen met het opruimen van de spullen die van de MSC Zoe zijn gevallen.

Zo'n 100 militairen zullen worden ingezet, sommigen zijn teruggeroepen van hun kerstverlof. De inzet volgt op een officieel verzoek van de burgemeesters van Terschelling en Vlieland. De eerste militairen zullen vanavond al aankomen en de inzet duurt waarschijnlijk twee dagen.

'Rampzalig'

"Het is echt rampzalig wat hier op het strand ligt, een enorme hoeveelheid rotzooi. Er zijn al allemaal professionals en vrijwilligers aan het opruimen. Maar we hebben echt hulp nodig, we gaan het zelf niet redden", zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Ze noemt de vervuiling een 'ramp voor de natuur'. "We zijn nationaal park, het is een prachtig gebied. En nu ligt alles bezaaid met zeeppompjes, doekjes, matrassen, operatiekleding, noem maar op."

Ook de burgemeester van Terschelling wil graag hulp van het leger om de stranden schoon te maken. De eilanden zouden graag hulp krijgen van in totaal zo'n honderd militairen, vertelt Van Gent.

Burgemeesters vroegen om hulp

Het vrachtschip MSC Zoe verloor in de nacht van dinsdag op woensdag ongeveer 270 containers boven Borkum (Duitsland). Verschillende containers spoelden aan op de Waddeneilanden. Strandjutters komen uit alle uithoeken van het land om te kijken naar wat er is aangespoeld op de eilanden, maar ook om te helpen met het opruimen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.