In de serie ‘20 jaar EenVandaag’ blikken verslaggevers terug op die reportages die hen het meest hebben aangegrepen. Vandaag bezoekt verslaggever Herman Zaalberg opnieuw Danya Mohammad, indirect slachtoffer van Frans van Anraat. 

Van Anraat leverde de grondstoffen voor het Iraakse mosterdgas dat Saddam Hoessein gebruikte bij de gifgasaanval op Halabja, waar vijfduizend mensen de dood vonden. In 2007 werd Van Anraat veroordeeld voor oorlogsmisdrijven en zit in de cel, maar hoe gaat het met Danya? Heeft de veroordeling haar voldoening gebracht en heeft ze haar leven weer kunnen oppakken ondanks haar broze gezondheid?

Danya werd in Nederland geopereerd aan haar longen, maar kwam hier ook tegenover de leverancier van de grondstoffen voor het Iraakse mosterdgas te staan; Frans van Anraat. Verslaggever Herman Zaalberg wist deze tot 17 jaar celstraf veroordeelde handelaar eerder, samen met collega Ronald Sistermans voor de camera te krijgen. Zie dat interview hieronder. Het was het begin van een justitieel onderzoek naar de handel en wandel van deze voormalige AIVD-informant. 

Bekijk hier de eerdere reportage over Danya Mohammad in EenVandaag uit 2005. 

Danya stond in 2005 oog in oog met Frans van Anraat in de rechtszaal. Beiden keken elkaar niet aan. Hierover publiceerden wij eerder deze blog: Frans en Danya.

Meer weten? EenVandaag beantwoordt 5 vragen over Van Anraat.

©

©

©

©

©

©

©

©

©

©

Interview met Frans van Anraat

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.