In de maanden maart, april 1999 is het hoogtepunt van de Kosovocrisis in voormalig Joegoslavië. Het einde van het land Joegoslavië is bijna in zicht en Kosovo is het het slotstuk van een bloedige Balkanoorlog.

In april 1999 worden zo’n 2 miljoen Albanezen uit Kosovo verdreven. Ongeveer 200 000 mensen worden samengedreven in een vallei nabij Skopje, Macedonië. Ze worden bewaakt door militairen. Voedsel en drinken worden nauwelijks toegelaten. De pers wordt op afstand gehouden. Een humanitaire ramp dreigt en de wereld kijkt via onze camera’s toe.

Verslaggever Caroline van den Heuvel weet één jonge vrouw, een studente architectuur voor haar camera te krijgen. In een paar minuten vertelt zij haar verhaal. Ze ziek en uitgeput. Hoe is haar leven verder verlopen? Woont zij nog in Kosovo? Hoe kijkt zij terug op deze dramatische maanden?

EenVandaag bestaat dit jaar twintig jaar. De verslaggevers van EenVandaag gaan deze zomer terug naar de hoofdpersonen van die verhalen die hun persoonlijk raakten. Bekijk rechtsboven op deze pagina een interview met Caroline van den Heuvel. Kijk op de themasite voor columns van oud-presentatoren en meer reportages.

20 jaar EenVandaag Caroline van den Heuvel

Reportage Kosovo 1999

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.