In juni 2009 ging Jaap de Hoop Scheffer voor het laatst naar Afghanistan. De secretaris-generaal van de NAVO bezocht nog een keer Afghaanse president Hamid Karzai en al die plekken waar de strijd nog gaande was tegen de Taliban en daar waar er vooruitgang was. 

De Hoop Scheffer kreeg uiteindelijk 43 landen zover troepen te leveren. Nu, vier jaar later, kijken we terug. Jaap de Hoop Scheffer is met pensioen en geeft les aan jonge diplomaten. Hadden we in Afghanistan ook niet veel eerder met de Taliban moeten praten? Denkt hij nog wel eens aan de gesneuvelde NAVO-soldaten en deugde Karzai eigenlijk wel?

En hoe gaat het vandaag de dag met De Hoop Scheffer? Hoe is het als er geen auto met chauffeur meer is, de heli niet meer klaar staat en je steeds vaker op de fiets in Den Haag wordt gesignaleerd?

EenVandaag bestaat dit jaar twintig jaar. De verslaggevers van EenVandaag gaan deze zomer terug naar de hoofdpersonen van die verhalen die hun persoonlijk raakten. Kijk op de themasite voor columns van oud-presentatoren en meer reportages.

20 jaar EenVandaag Willem Jan Bloem