Ineke Stinissen belandde in een coma tijdens haar bevalling. Ze baarde een kerngezonde zoon, maar werd zelf nooit meer wakker. Na 15 jaar en heel wat rechtszaken werd haar behandeling stopgezet, tot grote opluchting van haar naasten.

De zaak Stinissen, zoals die in Nederland bekend is komen te staan, toont veel gelijkenissen met de geruchtmakende rechtszaak rond Fransman Vincent Lambert die nu aan de gang is. De 42-jarige man ligt al ruim 10 jaar in coma. Zijn ouders willen hem in leven houden, maar zijn partner wil de behandeling stoppen. Het hof besloot gisteravond dat Lambert in leven moet blijven.

'Afscheid was een bevrijding'

De gebeurtenissen in Frankrijk doen Coby Lips terugdenken aan haar zus Ineke. In 1990 nam ze afscheid van haar zus, die op dat moment ruim 15 jaar in coma had gelegen.

Coby vertelt hoe groot de opluchting voor haar was toen de behandeling van Ineke gestopt werd: "Er was geen enkel zicht op verbetering. Ze werd fantastisch verzorgd, maar ik wilde het af kunnen sluiten. Het voelde bevrijdend toen ze heen ging. We konden eindelijk ons verdriet gaan verwerken."

Lees ook

Nederland kijkt mee

Wel waren er meerdere rechtszaken voor nodig, voor het zover kwam. Gerard Stinissen, de man van Ineke, stapte in 1982 naar het gerechtshof in Arnhem. Het verzorgingstehuis waar Ineke lag, weigerde de behandeling stop te zetten. Het land is jarenlang in de ban van de zaak. Kerkelijk leiders betogen waarom de behandeling van Ineke doorgezet moet worden, progressief denkenden vertellen juist waarom die beëindigd moet worden.

De rechter oordeelde in 1989 dat het toedienen van voedsel een medische behandeling is en dat zinloze medische behandelingen door een arts gestopt mogen worden. Daarop besloot de arts van Ineke om haar niet langer sondevoeding toe te dienen. 11 dagen later overleed ze.

Ook Frankrijk is verdeeld

Zo ver is het in Frankrijk dus nog niet, maar ook daar verdeelt de zaak het progressieve en het conservatieve deel van het land.

Coby volgt de zaak rond Vincent Lambert op de voet en ziet behalve de overeenkomsten ook een belangrijk verschil: "In Frankrijk staan de naasten recht tegenover elkaar. Wij wilden als familie allemaal hetzelfde: het stoppen van de behandeling."

Radio-interview: Hetty Nietsch vertelt over de documentaire die zij maakte over de zaak Stinissen, met daarin het verhaal van Coby Smits.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.