Er hebben zich inmiddels 140 slachtoffers gemeld bij stichting Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder. "Dat gaf ons de bevestiging dat het erger is dan gedacht", zegt Jeanny Nies. Ook zij moest jaren onder dwang werken voor katholieke nonnen.

Tot in de jaren 70 werden minimaal 15.000 jonge meisjes en vrouwen onder dwang tewerkgesteld bij de katholieke zusters van De Goede Herder. De jonge meisjes, die vaak als 'losbandig' en 'moeilijk opvoedbaar' werden bestempeld, moesten lichamelijk zwaar werk verrichten. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Video: Anita en Jeanny werkten onder dwang voor katholieke nonnen

140 slachtoffers

Na de uitzending van EenVandaag kregen Anita en Jeanny veel reacties binnen. "Veel meisjes hebben de weg naar ons kunnen vinden. Dat zijn mensen die heel lang hebben gezwegen", zegt Anita.

Om deze mensen een stem te geven heeft is de stichting 'Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder' opgericht. "Inmiddels hebben zich 140 slachtoffers gemeld", vertelt Jeanny. "Alle verhalen zijn bijna identiek. Dat gaf ons de bevestiging dat het erger is dan gedacht. Het is zelfs zo ernstig dat sommige mensen nog steeds de psychiater bezoeken."

'Nooit meer gebeuren in de geschiedenis'

Ook Jeanny volgt op dit moment behandelingen bij de psychiater. "De opsluiting en de dwangarbeid die ik moest doen telden toch wel zwaar." Maar het boek De Goede Herder zal voor beide slachtoffers nooit helemaal sluiten. "Dit mag nooit meer in de geschiedenis gebeuren en het verhaal mag niet verloren gaan."

Er loopt ook nog een juridische procedure tegen De Goede Herder. "Maar die hebben we in de wacht gezet tot na de zomer", zegt Anita. "We willen ons eerst richten op dit onderzoek."

Onderzoek gericht op De Goede Herder

Minister Dekker zei eerder in een kamerbrief al dat hij wil onderzoeken wat de rol van de overheid destijds is geweest. Dat de minister zich met dit onderzoek nu helemaal richt op de wantoestanden bij De Goede Herder doet Anita en Jeanny goed.

Ze hebben al een eerste gesprek gehad met de minister. "We willen erkenning. Dat wij niet de criminelen zijn zoals we destijds werden neergezet. We willen genoegdoening en erkenning", vertelt Anita. De verwachting is dat het rapport er in december ligt en de minister met een oordeel komt.

Vrouwen die denken ook in De Goede Herder te hebben gezeten in de periode tot 1979 kunnen zich melden bij de stichting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.