"Ik had geen idee wat er allemaal gebeurde bij De Goede Herder, maar wat een wantoestand", zegt de 83-jarige Ludwina Foolen.

Zuster Ludwina, al 65 jaar non in het klooster van de Franciscanessen van Veghel, is woedend over de reportage die ze zag over dwangarbeid door jonge meisjes bij de zusters van De Goede Herder. "Ik werd er gewoon misselijk van. Met walging heb ik de uitzending gekeken. Ik ben boos en opstandig over wat ik allemaal hoorde en zag. Het zijn géén zusters, ze zijn puur uit op winstbejag. Daar herken ik mij helemaal niet in."

Tussen 1860 en 1978 werden minimaal 15.000 jonge meisjes en vrouwen onder dwang tewerkgesteld bij de katholieke zusters van De Goede Herder. De jonge meisjes, die vaak als 'losbandig' en 'moeilijk opvoedbaar' werden bestempeld, moesten lichamelijk zwaar werk verrichten.

Die meisjes waren slavinnen, jullie hebben ze vernederd zodat ze voor hun hele leven gebroken zijn.

Zuster Ludwina Foolen over dwangarbeid bij de zusters van De Goede Herder.

'De kerk is muisstil'

Ludwina vindt het verschrikkelijk dat de kerk niets van zich laat horen over wat er met de ruim 15.000 meisjes is gebeurd. "Dat ze niet opkomen voor deze duizenden meisjes vind ik onbegrijpelijk. In de Bijbel staat dat vrouwen de spil in het gezin zijn, ze moeten stralen. En niet een slavin zijn."

Zuster Ludwina is woedend en begrijpt heel goed dat de meisjes erkenning willen voor het leed wat hen is aangedaan.
info

Wilt u uw verhaal kwijt of verder praten dan kunt u zich melden bij het Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik.

Geleden schade

De congregatie van De Goede Herder heeft de aansprakelijkstelling voor geleden schade ontvangen van 44 vrouwen. De Goede Herder houdt het op 'schade die zij zeggen te hebben geleden tijdens het verblijf in hun jeugd in de kloosters van de congregatie'. Ook noemt De Goede Herder de beschuldigingen en herinneringen van de vrouwen 'ernstig en pijnlijk', maar stelt dat het om leed gaat dat de vrouwen hebben 'ervaren'.

De Goede Herder per direct ontbonden

Zuster Ludwina vindt dat ongelooflijk. "Het was niet iets wat de meisjes ervaren hebben, ze hebben het gedwongen ondergaan. De congregatie van De Goede Herder moet per direct ontbonden worden en de huidige leden zouden opgesloten moeten worden en hetzelfde lot moeten ondergaan wat al deze meisjes is aangedaan. Schaam je om nog in het openbaar te verschijnen."

'Laat je zien'

Verder begrijpt Ludwina heel goed dat de vrouwen erkenning willen. "Ze moeten niet bang zijn, ze moeten zich allemaal laten zien. Gooit het eruit. Zover en zoveel als je kunt."

Zuster Ludwina reageert woedend over dwangarbeid bij De Goede Herder.
Jan Born (EenVandaag) vertelt over de jarenlange praktijken bij De Goede Herder in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.