Duizenden bouwvakkers blijven onnodig vast zitten in een flexbaan door de Wet Werk en Zekerheid van minister Asscher. Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland in EenVandaag. 

Volgens de brancheorganisatie willen werkgevers in de bouw wel meer vaste contracten geven, maar durven ze dat niet aan door de risico’s die verbonden zijn aan een vast dienstverband. Verhagen vindt dat de wet zo snel mogelijk moet worden aangepast.

Huiverig

Geen enkele andere sector groeide, vergeleken met vorig jaar, economisch zo hard als de bouw, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS. Omzetten nemen toe en het ondernemersvertrouwen zit in de lift. Door het groeiende aantal opdrachten hebben werkgevers in de bouw weliswaar meer werk, maar ze zijn huiverig om personeel aan zich te binden. Uit onderzoek van Bouwend Nederland onder 700 bouwbedrijven blijkt dat 59% afziet van het geven van vaste contracten. Als belangrijkste reden noemen ze de verplichting om twee jaar lang loon door te betalen bij ziekte, maar in belangrijke mate ook de nieuwe ontslagwetgeving.  

10.000 bouwvakkers onnodig in een flexbaan

Juist de bouw ging in de crisisjaren door een diep economisch dal. Er vond sinds 2008 een enorme omslag plaats van vaste banen naar flexcontracten. Uitzendkrachten een ZZP’ers deden massaal hun intrede op de bouwplaats. Maar nu onder meer de woningmarkt weer aantrekt zou het aantal vaste banen in de bouw weer moeten toenemen. Maar doordat werkgevers het niet aandurven vaste dienstverbanden te geven blijven volgens berekeningen van Bouwend Nederland al gauw zo’n 10.000 bouwvakkers onnodig in een flexbaan zitten. ,,Dus in plaats van de Wet Werk en Zekerheid is het eigenlijk de Wet Werk en Onzekerheid. Het werkt averechts”, aldus Verhagen. 

Kroonjuweel van Ascher

De Wet Werk en Zekerheid - het kroonjuweel van minister Asscher - ligt al vanaf het allereerste begin onder vuur. Arbeidsrechtdeskundigen waarschuwden al meteen dat de wet averechts zou werken en het beoogde doel - flex minder flex maken en vast minder vast - niet waar zou maken. Voorzitter Michael van Straalen van MKB Nederland leek de WWZ zelfs op te blazen toen hij de wet dit voorjaar “mislukt’ noemde. Minister Asscher beloofde toen te kijken naar aanpassingen.

Verhagen: wet aanpassen

Nog geen half jaar later zwelt de kritiek op de WWZ al weer aan. Zo liet premier Rutte zich recent tegenover een publiek met ondernemers ontvallen dat als hij zijn eerlijke mening over de wet zou geven, hij een kabinetscrisis over zich zou afroepen. Ook voorman Verhagen van de bouwsector schaart zich nu luid en duidelijk in het kamp van critici. Hij wil dat het huidige of een volgend kabinet werk gaan maken van aanpassingen aan de wet. Zo bepleit hij het schrappen van de transitievergoeding die werkgevers aan ontslagen werknemers moeten betalen bij een reorganisatie. Die vergoedingen kunnen zo hoog oplopen dat een bedrijf een broodnodige sanering niet kan betalen, maar daardoor nog verder in de problemen komt. De onzekerheid die werkgevers daarover hebben is volgens Bouwend Nederland een belangrijke reden waarom bouwbedrijven het vaste contract nu mijden. 

EenVandaag bezoekt twee bouwbedrijven die de hoeveelheid werk zien toenemen, maar geen vaste contracten durven geven. Verder een interview met Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en met hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.