De Duitse socialistische partij SPD doet het plotseling erg goed in de peilingen. Die stijging komt nadat Martin Schulz de leiding overnam. Schulz, afkomstig uit de Europese politiek die het bovendien opneemt voor asielzoekers. Waar komt die populariteit vandaan en kan de Nederlandse zusterpartij PvdA daar iets van leren?

In de recente peilingen staat de SPD nu op 30 procent (+6), de partij nadert de christendemocraten, die op 34 procent staan (-2). Op de vraag wie de Duitsers het liefste als bondskanselier zien, antwoordt maar liefst 49 procent Schulz. 38 Procent wil Merkel.

We bezoeken de bakermat van zijn succes, het grensstadje Würselen, met de voorzitter van de plaatselijke SPD en de PvdA-voorzitter uit Heerlen, net aan de andere kant van de grens. Met hen kijken we naar het persoonlijke verhaal van Martin Schulz. 

De man heeft een opmerkelijke carrière achter de rug. Op school presteerde hij matig, zijn droom om profvoetballer te worden werd onderuit gehaald door een fikse knieblessure, en zijn voorliefde voor alcohol bracht hem aan de rand van de afgrond. Dit laatste is letterlijk op te vatten. Alleen door kordaat ingrijpen van zijn broer leeft hij nog. Deze voorkwam dat Schulz zelfmoord pleegde. De huidige uitdager van Merkel ging in therapie en vocht zich een weg omhoog in de SPD.

In Amsterdam spreken we met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Hij zoekt een politieke verklaring voor het succes van Schulz. Daarnaast kijkt hij naar zijn positionering ten opzichte van Merkel, Trump en Poetin. En ook hij beantwoordt de hamvraag: kan de PvdA hier iets van leren?