Leden van het Britse lagerhuis hebben de zakenwereld maandag opgeroepen te stoppen met het verplicht stellen van hoge hakken, lippenstift of bepaalde haardracht van vrouwelijke medewerksters.

Het parlement debatteerde over de petitie van Nicola Thorp. Zij werd vorig jaar ontslagen op haar eerste dag als receptioniste in The City omdat ze weigerde hoge hakken aan te trekken. 

De actie die Thorp daarna startte kreeg veel steun, en haar petitie werd meer dan 150 000 keer ondertekend. Als een petitie meer dan 100.000 keer ondertekend wordt dan moet het Britse parlement erover debatteren.

In januari kwamen parlementariërs al met de uitkomsten van een onderzoek naar dergelijke kledingvoorschriften. Daaruit bleek dat het verhaal van Thorp niet op zichzelf stond. Duizenden vrouwen rapporteerden dat ze gevraagd werden hakken te dragen, op verschillende momenten op de dag make-up op te doen, dat ze voorgeschreven kregen welke kleuren nagellak acceptabel zijn en wat de ideale dikte van een panty is. 

Ook kwamen er enkele meldingen binnen van vrouwen die gevraagd waren knoopjes van een blouse wat verder open te doen of hun haar blond te verven. Volgens de parlementariërs moet de Britse antidiscriminatiewet worden aangepast om dit soort kledingvoorschriften uit te bannen.

EenVandaag interviewde Nicola Thorp en onderzocht hoe het in Nederland gesteld is met de dresscodes in de zakenwereld: