Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, en twee maanden na onze eerste uitzending hierover, gaan de zwanendrifters nog gewoon hun gang. Illegaal. De politie doet daar nagenoeg niets aan, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag vanavond.

De zwanendrifters zijn zeer agressief en gebruiken geweld tegen dieren, maar ook tegen mensen die hen aan spreken op hun gedrag.

 

Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, gaan de zwanendrifters nog gewoon hun gang. Illegaal. De politie doet niets. Deel dit bericht en laat weten wat je hiervan vindt.

Posted by EenVandaag on vrijdag 10 juli 2015

Zwanendriften is het houden van knobbelzwanen in de open natuur, voor de handel en de kweek. Deze zwanen zijn geleewiekt, hebben een ring om hun poot en een tatoeage op de snavel. 

Twee families in Nederland hadden daar een ontheffing voor. Maar in praktijk ontvreemdden de families honderden jonge wilde knobbelzwanen uit de vrije natuur. Dat gebeurt met zeer harde hand. Die zwanen worden doorverkocht aan het buitenland als siervogels. Dat levert soms duizenden euro’s per zwanenpaar op. 

Ze riskeren wel een dwangsom van maximaal vijftigduizend euro als ze doorgaan met deze praktijken. Dat staat in een beschikking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die Trouw in handen heeft.

Binnenkort moet de klokkenluider, die de misstanden aan de kaak stelde, dierenarts Saskia van Rooy, voor de strafrechter verschijnen wegens vermeende stalking. De zwanendrifters, die geweld gebruiken tegen mensen en dieren, lijken vrijuit te gaan. In de uitzending van vanavond vertellen mensen dat de politie niet of nauwelijks ingrijpt, en dat er zelfs in één geval werd aangeraden geen aangifte te doen.

De politie wil niet op camera reageren, maar heeft wel een schriftelijke verklaring gegeven. Die staat rechtsbovenaan de pagina.

Fragment 1

Fragment 2

Fragment 3

Fragment 4