De Gemeente Noordoostpolder gaat zelf een journalist aannemen om er zo voor te zorgen dat de raadsvergaderingen verslagen worden. Nu zit er van de lokale kranten namelijk bijna nooit meer iemand in de persbankjes. Maar een journalist in dienst van de gemeente, is dat wel een journalist?

Het is een probleem dat al jarenlang speelt. Steeds minder journalisten coveren het nieuws in de regio. De lokale democratie dreigt zo haar traditionele waakhond te verliezen. Regionale kranten hebben het door dalende oplages en krimpende advertentiebudgetten al jaren moeilijk. Dat zegt onderzoeker van het stimuleringsfonds voor de journalistiek Quint Kik. Bijna 8 miljoen mensen in vooral de kleinere gemeenten zijn verstoken van onafhankelijke, professionele berichtgeving over hun gemeentebestuur.

Raadsverslaggever

Uit onvrede over het wegblijven van journalisten bij raadsvergaderingen besloot de gemeente Renswoude in 2010 al om zelf een raadsverslaggever in te huren. Maar de Utrechtse gemeente is daar afgelopen november vanwege bezuinigingen mee gestopt.

De gemeente Heerenveen probeerde eerder ook op deze wijze inwoners op de hoogte te houden. Maar begin dit jaar werd dat project beëindigd omdat de gratis aangeboden stukken van de verslaggever te weinig aftrek bij media vonden, want is zo’n journalist nog wel onafhankelijk? Lokale krant De Flevopost laat bij monde van hoofdredacteur Hans van Velzen weten dat hij de stukken niet zo meenemen: 'De gemeente had ook met ons kunnen praten voordat ze tot zo’n actie overgaan. Dit gaan we niet meenemen, we willen onafhankelijk werken.'

Onafhankelijkheid

Of de stukken van de nog aan te nemen journalist op de website van de gemeente verschijnen, of dat ze worden aangeboden bij de lokale krant is ook nog even uitzoeken voor Noordoostpolder. 'We moeten ook de kandidaat nog vinden. Hij of zij moet uiteraard onafhankelijk verslag doen. We eisen in ieder geval dat er geen sprake is van verbondenheid aan een politieke partij in de Noordoostpolder.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.