De twee broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn gisteren rond half 3 in de middag gevonden in Cothen, vlakbij Wijk bij Duurstede en op steenworp afstand van het Amsterdam Rijnkanaal. Een toevallige voorbijganger vond twee lichamen in een sloot. 

Technische rechercheurs hebben urenlang onderzoek gedaan in het gebied en aan de hand van onder meer kleding heeft de politie het 'sterke vermoeden' dat het om de broertjes gaat. De identificatieprocedure is nog niet afgerond, maar de naaste familie wel ingelicht. Dat maakte de politie zojuist bekend tijdens een persconferentie. 

Daarmee komt een einde aan de zoektocht naar  de vermiste broertjes. Op 6 mei werden ze voor het laatst in Vleuten gesignaleerd. Hun vader pleegde in Doorn, enkele kilometers van de vindplaats van Ruben en Julian, zelfmoord,  nadat hij in de nacht naar Limburg reed. De zoektocht naar de vermiste broertjes duurde ruim twee weken. Op veel plekken organiseerden burgers zoekacties naar de twee jongetjes en werden bossen uitgekamd.

In EenVandaag naast het laatste nieuws klinisch en forensisch psycholoog Toon Verheugt. Hij deed onderzoek naar kindermoorden, onderzocht tientallen soortgelijke gevallen en schreef daar het boek 'Moordouders' over. 

In de periode van 1994 tot en met 2003 onderzocht Verheugt 50 gevallen van kinderdoding, waarbij 53 verdachten waren en 60 slachtoffers vielen. Enkele opvallende conclusies: ongeveer tweederde van de kinderdoders is vrouw. Zij groeiden doorgaans op in relatief grote gezinnen uit lagere sociaal-economische klassen waarin ouders emotioneel weinig beschikbaar waren. 

Meer dan twee derde is als kind mishandeld, 85 procent heeft ooit vader, moeder, broertje of zusje verloren. Veertig  procent van de kinderdoders heeft een signaal afgegeven vóór de doding. 

In de studio is Harry Crielaars, directeur slachtofferhulp om te praten over de begeleiding van de familie van Ruben en Julian en de verwerking op school.

Ten slotte ook hoofdcommissaris Alain Remue, de leider van de Belgische Cel Vermiste Personen. Hij is deskundige op het gebied van vermiste kinderen en een week terug werd zijn advies gevraagd in deze zaak.

Hieronder een tijdlijn over wat wanneer gebeurde:

update
20-05-2013 10:16

Nederland deelt verdriet

Op condoleance.nl stromen de reacties op de vondst van de broertjes massaal binnen. Om 10.15 waren ruim 12.000 berichten geteld. Op de website van de voetbalvereniging is een foto van twee kaarsen te zien. In de katholieke Petrus en Pauluskerk in Cothen branden dorpsbewoners maandagochtend een kaarsje. De komende dagen wordt samen met maatschappelijke organisaties en de gemeente bekeken hoe aan het massale verdriet vorm gegeven kan worden. 

update
20-05-2013 11:19

Lichamen in de nacht van zondag op maandag geborgen

De lichamen van de broertjes Ruben en Julian zijn in de nacht van zondag op maandag geborgen, zo heeft de politie maandagochtend laten weten.

De politie benadrukt dat, ondanks de vele aanwijzingen dat het daadwerkelijk om de vermiste broertjes gaat, de identiteit nog feitelijk moet worden vastgesteld. Dat gaat waarschijnlijk nog meer dan 24 uur duren.

Broertjes Julian en Ruben nog altijd spoorloos