Eind oktober werden op de Dorpsstraat in Oostknollendam twee auto’s in de fik gestoken. Het waren de auto’s van Harold Halewijn, fractievoorzitter van GroenLinks in Wormerland. Hij had zich uitgesproken vóór opvang van vluchtelingen in zijn gemeente. 

Halewijn zelf wist zeker dat de afgebrande auto’s iets te maken hadden met een geplande informatiebijeenkomst over de opvang van asielzoekers in de gemeente Wormerland. De fractievoorzitter had voorgesteld om de vluchtelingen onder te brengen in een leegstaand schoolgebouw van de Openbare Basisschool Weremere.

Hij had een uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook, zodat mensen zich digitaal konden aanmelden. Toen kreeg hij al 'bedenkelijke reacties' en hield hij rekening met dat er iets zou kunnen gebeuren. 

De reactie van Harold Halewijn: 

De daders van de brandstichting zijn nooit gepakt, maar het tekent de discussie over opvang van vluchtelingen die soms verder gaat dan luid protest en geschreeuw. 

In EenVandaag kijken wij terug met GroenLinks fractievoorzitter Harold Halewijn. Hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar?