De auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland zijn alletwee in brand gestoken. Dat zei burgemeester Peter Tange van Wormerland vandaag op een persconferentie.   

Over een motief daarvoor kon de burgemeester niets zeggen. Halewijn zelf denkt dat de brandstichting te maken heeft met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen. Bewoners kunnen vanavond meepraten met de gemeente over de opvang van vluchtelingen. 

De twee auto's brandden vannacht uit voor de deur van de woning van Halewijn in Oostknollendam (gemeente Wormerland). 

'Bedenkelijke reacties'

Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook omdat mensen zich voor de avond digitaal moesten aanmelden. Toen kreeg hij al 'bedenkelijke reacties' en hield hij er al rekening mee dat er iets zou kunnen gebeuren.' 

De gemeente heeft vanochtend overlegd over de bijeenkomst van vanavond. Die gaat gewoon door, wel zijn er extra maatregelen genomen op het gebied van beveiliging. Ongeveer 130 mensen hebben zich al aangemeld.

Bedreigingen bestuurders

Het incident in Noord-Holland is het zoveelste in een reeks van bedreigingen van openbaar bestuurders. Gisteren bleek uit onderzoek van de Wethoudersvereniging dat de afgelopen jaar zeker 58 wethouders bedreigd zijn. De vereniging zegt dat de bedreigingen vaak verband hebben met discussie over de komst van een asielzoekerscentrum of noodopvang voor asielzoekers in gemeentes.

EenVandaag is in Oost-Knollendam (gemeente Wormerland) en spreekt met Harold Halewijn en buurtbewoners. In de studio een gesprek met Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Deze zomer ging ook zijn auto in vlammen op

Kijk hier de uitzending van gisteren over bedreigde wethouders terug.