Bondscoach Guus Hiddink overweegt deze zomer een stap terug te doen bij het Nederlands elftal. De 68-jarige trainer uit Varsseveld denkt erover nu al plaats te maken voor Danny Blind, zijn huidige assistent. 

,,Ik heb mijn ideeën over een rol als senior-bondscoach'', zegt Hiddink vandaag in De Telegraaf. ,,Alvorens daar een beslissing over te nemen en mee naar buiten te treden, wil ik die gedachten eerst bij wat mensen in mijn omgeving neerleggen. Daar kan ik binnen een uurtje uit zijn.''

Hiddink ging vorig jaar bij Oranje aan de slag als opvolger van Louis van Gaal. De bedoeling was toen dat hij na twee jaar plaats zou maken voor zijn assistent Danny Blind, die na het EK van 2016 gepromoveerd zou worden tot bondscoach. Hij zou dan als senior coach bij het nationale team betrokken blijven. Mogelijk gebeurt dat nu al een jaar eerder dan de bedoeling is. ,,Die mogelijkheid bestaat inderdaad'', aldus Hiddink.

KNVB 

De KNVB staat open voor een dergelijke 'wissel' bij Oranje, zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in de krant. ,,Het is de constructie zoals we zijn overeengekomen toen we met elkaar in zee zijn gegaan. In onze evaluatie zal het ongetwijfeld ter sprake komen. Als Hiddink en Blind daar klaar voor zijn, dan is ook voor de KNVB de tijd rijp. Zo niet, dan is Guus in september nog bondscoach.''

Vijf keer verloren

Erg succesvol is Hiddink voorlopig nog niet in zijn tweede periode als bondscoach en hij kreeg veel kritiek op zijn optreden. Liefst vijf van de tien interlands gingen verloren, waarvan twee in de EK-kwalificatie. Oranje won alleen van de 'kleintjes' Kazachstan en Letland (twee keer) en de oefeninterland tegen Spanje. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije ontsnapte de nummer drie van het laatste WK aan een nederlaag (1-1).

Het is niet de eerste keer dat Hiddink openlijk twijfelt over zijn toekomst. Een half jaar geleden verbond de trainer zijn lot aan het thuisduel met Letland. Zelfs na de overtuigende zege (6-0) liet hij in het midden of hij de volgende duels met Turkije en Spanje nog wilde leiden. Ook afgelopen week in Letland bleef Hiddink vaag over zijn toekomst.

Blind opvolger

Gaat Hiddink echt een stap terug doen? En is Danny Blind een goede opvolger als bondscoach? In EenVandaag een gesprek met sportjournalist Henk Spaan en oud-keeper Hans van Breukelen, die onder Hiddink speelde.