Een blamage en een schande, zo klinkt het: Oranje kwam gisteren van een koude kermis thuis, na het zo succesvolle WK van afgelopen zomer. Het Nederlands elftal verloor met 2-0 tegen het nietig geachte IJsland. Bondscoach Guus Hiddink is nu het mikpunt van hevige kritiek. 

Is het gedaan met Hiddink, is hij te oud? Onder meer oud-international Ronald de Boer was maandag zeer kritisch over Hiddink na de nederlaag van. De Boer liet in een scherpe analyse van de wedstrijd bij Sky Sports doorschemeren dat de Achterhoeker maar beter kan vertrekken. 

In EenVandaag een gesprek hierover met sportjournalist Wilfred Genee, hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden Rudi Westendorp en columnist Bob Smalhout. 

'Opvattingen verouderd'

'Hiddink heeft een geweldige carrière gehad, maar met alle respect; hij is 67 en zijn opvattingen zijn verouderd. Hij heeft in mijn ogen geen speelplan en neemt de jongens niet bij de hand.'

De Boer mist ook de focus bij de spelers. 'Al je maar 5 procent minder geconcentreerd bent, krijg je het tegen deze ploegen al moeilijk.' Volgens De Boer, die voor Oranje speelde in de eerste periode onder Hiddink, zal de druk voor de bondscoach alleen maar toenemen. 

'Er was al kritiek op zijn aanstelling. Ronald Koeman stond klaar om het over te nemen en hij was ook een betere kandidaat. Koeman heeft bij Feyenoord laten zien dat hij met jonge jongens kan werken en hun mentaliteit begrijpt.'

update
clock 14-10-2014 12:38

KNVB wil snel een gesprek met Hiddink

De KNVB wil snel een gesprek met bondscoach Hiddink. Directeur  Bert van Oostveen is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal. 'Daar waar we het de vorige keer als een incident hebben betiteld, begint het nu een structureel karakter te krijgen. Dat betekent dat we sneller zullen gaan evalueren dan de vorige keer.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.