De zoektocht naar de bondscoach loopt niet zo lekker. Het begint een beetje een pijnlijk verhaal te worden. Volgens De Telegraaf is trainer Henk ten Cate de zoveelste die bedankt voor de eer. Maar niet omdat hij niet wil.

De technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen zou hem namelijk maandag het bondscoachschap hebben toegezegd. Ten Cate zou daar zelfs mailtjes van hebben. Maar gisteravond trok Van Breukelen dat aanbod ineens in volgens De Telegraaf. Daarom hoeft het van Ten Cate nu niet meer.

Opvallend is dat Maarten Wijffels van het AD op Twitter suggereert dat dat Telegraaf-verhaal niet klopt. Daar werd vervolgens weer fel op gereageerd door Jack van Gelder: ‘Wat een badinerende tweet [...] Je bent nu heel slecht geïnformeerd’

Kortom: chaos. En dat is de zoveelste keer. Een paar maanden terug wilde Van Breukelen Ruud Gullit aantrekken als assistent-bondscoach. Toen ze daar niet uit kwamen ontstond ook al zo’n conflict in de media waarin Van Breukelen er niet goed vanaf kwam.

NOS-commentator Arno Vermeulen noemde Nederland op dat moment al het meest belachelijke voetballand ter wereld. Even later kreeg Van Breukelen veel kritiek op zijn handelswijze rondom het ontslag van bondscoach Danny Blind. En nu gaat het dus weer mis…

Veel twitteraars geven Ten Cate groot gelijk en vinden dat de bezem door de KNVB moet. 

Er zijn ook geluiden dat er dan misschien maar eens een buitenlandse bondscoach moet komt. En dat heeft misschien wel te maken met wie er in Nederland in aanmerking komen voor een opleiding tot coach. Want deze week was er nog veel te doen over de afwijzing van John Heitinga en Edwin van der Sar voor de cursus Coach Betaald Voetbal, terwijl er legio onbekende figuren wel toegelaten werden.

Wie het ook wordt, er moet wel iets gebeuren. Want Nederland staat als team 32e op de wereldranglijst, en dat is de laagste notering sinds 1992. Terwijl we drie jaar geleden nog derde stonden. En dus moet een oude bekende de meubelen gaan redden: Dick Advocaat is nog een van de weinigen die genoemd wordt.