Het roeien van wedstrijden in een sloep groeit de laatste jaren in populariteit. Hoogtepunt van de sport is de roeiwedstrijd van Harlingen naar Terschelling, door kenners 'De HT' genoemd.

Wat de marathon van Rotterdam voor hardlopers is of de Elfstedentocht voor schaatsers, is de 35 kilometer lange wedstrijd over de Waddenzee voor roeiers.

Begon als een eenmalig duel

De wedstrijd begon in de jaren 70 als een eenmalig duel tussen twee studententeams om de verjaardag van de maritieme opleiding in Harlingen te vieren. Sindsdien is de race uitgegroeid tot een wedstrijd met 140 boten. De organisatie voerde een wachtlijst in en een systeem van wildcards voor teams die in andere wedstrijden goed presteerden.

Intussen kent ons land een groeiend aantal verenigingen verspreid over het hele land. De koepel van sloeproeiverenigingen telt meer dan 250 verenigingen met in totaal 6000 leden. Volgens Marco Schoone, oud-voorman van Federatie Sloeproeien, hebben sommige verenigingen meerdere sloepen die meedoen aan de wedstrijd.

Vrouwenboten, veteranenboten en brandweerboten

Schoone vertelt dat de deelnemende boten erg variëren. Er is bijvoorbeeld een boot van de brandweer, een met medici maar er zijn ook vrouwenboten en veteranenboten. De leeftijd van de gemiddelde roeier schat hij rond de 40. "De jeugd is blijkbaar meer geïnteresseerd in andere dingen."

Ook internationaal is er groeiende belangstelling voor de sport. Maar landen als Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk, Italië en de VS blijven traditioneel de boventoon voeren in deze sport.

Nieuwe regels maken de sport aantrekkelijker

Volgens Schoone hebben veranderingen in de regels de sport de laatste jaren goed gedaan. "Er was behoorlijk wat onvrede onder de sloeproeiers. Niet elke sloep heeft dezelfde waterweerstand. Sommige sloepen roeien met zes personen. Maar er er ook die met twaalf personen roeien."

"Ook zijn er boten die al tientallen jaren oud zijn terwijl moderne sloepen veel gestroomlijnder zijn en daardoor minder weerstand hebben dan oudere boten", zegt Schoone. De federatie voerde daarom een paar jaar geleden een formule in die het wattage per boot berekent. Dit heeft tot gevolg dat de boot die als eerste aankomt, niet altijd de winnaar is.

Ook recreanten roeien mee

De prestigieuze wedstrijd wordt traditioneel gevaren op de vrijdag na Hemelvaart. Schoone schat dat naast de 140 sloepen er ook nog zo'n 250 tot 300 boten vanuit Harlingen meevaren. Een deel daarvan is van de organisatie of officiële volgboot. Maar er zijn ook recreanten die de oversteek naar Terschelling meevaren.

Door de complexe berekening van de handicap, wordt de uitslag pas een dag later bekendgemaakt. Volg hier live de sloepenrace Harlingen - Terschelling via track & trace.

Bekijk hier de reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.