Samir S., voormalig jongerenwerker uit Amsterdam, is in België veroordeeld voor vijf jaar cel, omdat hij lid zou zijn van een terroristische organisatie. Eerder werd Samir S. nog vrijgesproken, maar de Belgische justitie beslist in hoger beroep anders. S. heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. 

Nederland leverde S. en twee medeverdachten, Soufian B. en Redouan A., in 2011 uit aan België.  Zij zouden samen met andere verdachten uit België geld en strijders hebben geronseld voor de jihad in Tsjetsjenië. S. heeft in meerdere uitzending van EenVandaag (zie onderaan) gezegd onschuldig te zijn. Op 11 mei 2011 zegt S.: “Ik ken niemand van die Belgische verdachten. Ik heb dat soort ideeën niet. Er is maar één uitspraak mogelijk en dat is vrijspraak en ik hoop dat ze dan ook hun excuses willen aanbieden.” 

S. had als jongerenwerker bij Stichting Straatwijs in Amsterdam West een goede naam. Zijn oud-werkgever zei eerder: "Ik ken hem als een aardige, betrokken en gelovige jongen die altijd voor anderen klaar staat en veel heeft betekend voor bewoners in Amsterdam (Nieuw) West"

De Belgische justitie stelt nu dat Redouan A. in Nederland de leiding had over de terroristische organisatie. A. zou Samir S. gerekruteerd hebben. Het Belgische gerechtshof legde 12 van de 14 verdachten celstraffen op tussen de 5 en 8 jaar. Hoofdverdachte Hasan H. kreeg 12 jaar cel opgelegd. De enige vrijspraak in deze zaak is voor de broer van de hoofdverdachte. Een andere broer van Hasan kwam er vanaf met een boete voor verboden wapenbezit.    

Wind Mee Wind Tegen: Samir & Chipshol

Samir S.: “Ik verwacht vrijspraak en excuses”

Terrorisme of toerisme?

Terreurverdachte blijkt jongerenwerker