De Turkse lira is 10 procent in waarde gedaald. Daarom heeft de Turkse Centrale bank maatregelen aangekondigd om de flinke koersdaling van de munt tegen te gaan. Dat kan ook gevolgen hebben voor Europa en Nederland? “Buitenlandse banken hebben leningen uitstaan in Turkije. Die banken kunnen in de problemen komen omdat ze hun bezittingen minder waard zien worden als Turkije in financiële problemen komt", aldus Bas Jacobs, hoogleraar economie aan de Erasmus School of Economics.
Na de vrije val van vorige week, is het de Turkse president Erdogan nog niet gelukt de koersdaling te stoppen. De munt van Turkije staat onder druk door de slechte relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten. Turkije weigert namelijk om de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten en verklaarde afgelopen weekend de ‘economische oorlog’ aan Amerika. Ook wees Erdogan een regeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. Trump kondigde op zijn beurt importheffingen aan op staal en die op aluminium uit Turkije te verdubbelen.
Geleend geld
“De Turken hebben veel geld geleend in buitenlandse valuta, zoals euro's en dollars. Nu de koers van de lira zwaar onderuit gaat, neemt die buitenlandse schuldenlast heel sterk toe, waardoor de kans toeneemt dat niet alle leningen worden terugbetaald", zegt Jacobs.
Dat kan er volgens hem toe leiden dat banken in de problemen komen. Ook de toezichthouders van de Europese Centrale Bank maken zich hier zorgen over, meldt The Financial Times. Jacobs zegt dat Erdogan er verstandig aan doet serieuze maatregelen te nemen, zoals de rente te verhogen, de kredietgroei af te remmen en de afhankelijkheid van leningen in buitenlandse valuta te verkleinen. “Maar het lijkt er nu op dat hij de situatie niet meester is.” Eerder zei Erdogan over zijn ruzie met Trump: "Wij buigen voor niemand. Zij hebben dollars, wij hebben Allah."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.