De persconferentie in Helsinki van Donald Trump en Vladimir Poetin houdt de gemoederen in de VS nog flink bezig. “De VS wordt wakker in een andere wereld. Veel mensen vinden de persconferentie een blamage”, aldus Amerika-correspondent Michiel Vos.

Trump, die de afgelopen dagen een rondje Europa deed, sloot zijn tour af in Helsinki. Tijdens de persconferentie, na zijn gesprek met Poetin, reageerde hij op het onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Deze zou hem aan de macht hebben geholpen. Trump ontkent dat Rusland zich heeft bemoeid met de verkiezingen in 2016. Die uitspraken kwamen op een pijnlijk moment, want hij deed zijn uitspraak nadat de Amerikaanse geheime dienst eerder bekend maakte bewijs in handen te hebben dat Rusland wel degelijk invloed heeft gehad op de stemming. 

Politici reageren fel

Online reageren verschillende politici vernietigend. Zo zegt de gezaghebbende Republikeinse senator John McCain op Twitter het een beschamend optreden te vinden.

De vraag is dan ook of Trump met zijn uitspraken niet te ver is gegaan.

Volgens Vos komt de kritiek nu van zowel links als rechts. En met name de kritiek van rechts is bijzonder. “Het is voor het eerst, sinds het anderhalf jaar durend presidentschap, dat Trump vanuit rechts wordt aangevallen. Er wordt zelfs gezegd dat het grenst aan landverraad. Voor het eerst staat Trump niet alleen voor een deel van het publiek, maar ook ten opzichte van een deel van zijn regering. Trump is immers de enige die zover gaat in zijn kritiek tegen de inlichtingen diensten. Dat is ongekend, ongehoord en nog nooit vertoond in de Amerikaanse politiek."

Trump heeft inmiddels ook gereageerd, natuurlijk via Twitter. Hij laat weten wel degelijk vertrouwen te hebben in zijn inlichtingendienst, maar 'als twee grote nucleaire machten moeten Amerika en Rusland ook door'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.