"Er worden ons al zoveel vrijheden afgenomen. Snel rijden is bijna het laatste dat we nog hebben." Op zo'n 60 procent van de Duitse 'Autobahnen' kan nog onbeperkt hard worden gereden. Velen willen dat zo houden, maar de snelheid staat onder druk.

Alexander Gruhler is een van de oprichters van een actiegroep tegen een maximumsnelheid in Duitsland. De ondernemer uit Keulen heeft een BMW M5 8 cylinder met een begrensde maximumsnelheid van 310 kilometer per uur. "Snelheid zit nu eenmaal in het DNA van ons Duitsers."

'Snelheid in ons DNA'

Op zijn website 'Stoppt 130' heeft Gruhler inmiddels bijna 80.000 handtekeningen verzameld. De organisatie vindt dat het een recht is voor alle Duitsers om op daarvoor geschikte snelwegen zo hard te mogen rijden als mogelijk is.

Vorige maand stemde de Duitse Bondsraad, een soort Eerste Kamer, over een pakket aan verkeersmaatregelen. Een maximumsnelheid van 130 was er daar een van. Het plan werd weggestemd, en ook verkeersminister Scheuer wil van een debat niks weten. Toch is de discussie daarmee niet ten einde. De Duitse politiebond sprak zich voor het eerst uit voor een snelheidslimiet en ook de machtige autoclub ADAC (de Duitse tegenhanger van de ANWB) is niet per se meer tegen.

Alexander Gruhler laat zijn website 'Stoppt 130' zien

Geen wegpiraat

Hoewel hij graag hard rijdt, is Gruhler naar eigen zeggen absoluut geen wegpiraat. Hij is voorstander van snel rijden waar het kan en waar het niet gevaarlijk is. Ook vindt hij dat er extra rijbewijzen moeten komen voor mensen die in snelle auto's willen rijden.

"Het is een schande dat iedere 18-jarige met een rijbewijs een auto kan kopen of huren die 300 kilometer per uur kan. Dat is vragen om problemen." Wie in een auto met veel paardenkracht wil rijden, zou zich daarvoor dus eerst moeten kwalificeren.

Ongelukken door snelheidsverschillen

De snelheidsdiscussie in Duitsland wordt vooral op emotie gevoerd. Dat merkt ook politievakbond GdP. Vakbondslid en hoofdcommissaris Manfred Blunk leidt de politiepost bij een van de drukste en gevaarlijkste verkeersknooppunten in Duitsland: het 'Kamener Kreuz' bij Dortmund. Als vakbondslid kan hij zich uitspreken voor een maximumsnelheid van 130. Als politieman wordt die mening door zijn bazen niet op prijs gesteld.

"Het is duidelijk dat het vooral de enorme snelheidsverschillen zijn die voor ongelukken zorgen. Vrachtwagens zijn begrensd op 85 kilometer per uur. Maar personenauto's kunnen hier twee tot drie keer sneller. Daardoor ontstaan de ongelukken", vertelt Blunk. Wat hem betreft moeten vrachtwagens net iets sneller gaan rijden, namelijk 100, en personenauto's maximaal 130. Zo zijn de onderlinge snelheidsverschillen veel kleiner, en daarmee dus ook het risico op dodelijke ongevallen.

Weerstand tegen wegpiraten

Inmiddels groeit onder Duitsers de weerstand tegen de zogenaamde 'Raser', de snelheidsduivel. Volgens de meeste recente polls is iets meer dan de helft van onze oosterburen voorstander van een maximumsnelheid van 130, of zelfs nog langzamer. De belangrijkste reden is niet zoals in Nederland het klimaat, maar de veiligheid. Jaarlijks komen in het verkeer ongeveer 3.000 mensen om door ongevallen. De meesten overigens niet op de snelweg, maar op provinciale wegen.

Manfred Blunk heeft in de 15 jaar die hijzelf in patrouillewagens rond Dortmund zat veel verdriet van nabij gezien, veroorzaakt door onbegrensde snelheid. "Ik heb mensen afscheid van elkaar zien nemen, omdat ze dodelijk gewond in een autowrak zaten en voelden dat ze het niet zouden overleven." Blunk, en veel van zijn collega's, hebben meermaals aangebeld bij nabestaanden, om een overlijden te melden. "'Es reicht' zegt hij: genoeg is genoeg."

'Anderen vervuilen veel meer'

Alex Gruhler vindt dat de weg veilig moet zijn, maar begin tegen hem niet over CO2-uitstoot. In de eerste plaats is hij er niet van overtuigd dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt. Maar daarnaast: "Kijk eens naar al die mensen die op een cruise gaan. Wat stoten die schepen wel niet uit? En de industrie. Laten we daar maatregelen nemen waar het wat helpt."

Een recente studie laat zien dat een maximale snelheid van 130 de CO2-uitstoot van het autoverkeer in totaal met ongeveer 1,2 procent laat zakken. Bij een daling naar 100, zoals in Nederland, is de daling 5 procent. Voor Gruhler is dat allemaal verwaarloosbaar. "Anderen vervuilen veel meer. Door meeroken komen jaarlijks meer dan 3300 mensen om in Duitsland. Doe daar iets aan."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.