In Canada leven grote zorgen over de voortgang van het proces rond Aydin C. De man wordt ervan verdacht verschillende personen te hebben afgeperst waaronder de Canadese tiener Amanda Todd. 

Zij pleegde zelfmoord na jaren te zijn gechanteerd met een naaktfoto. Canada eist uitlevering van de man na afronding van de zaak in ons land. Maar die loopt mogelijk grote vertraging op.

De Nederlandse rechtszaak rond Aydin C. zou eigenlijk op 1 april van start gaan. Een grote zaak waar de rechtbank negen dagen voor had uitgetrokken. Daags voor de inhoudelijke start komt het tot een breuk tussen C. en de advocaat die hem al ruim twee jaar bijstaat.

Vertraging

Het nieuwe advocatenkantoor van Aydin C. heeft aan EenVandaag laten weten het volledige dossier opnieuw tegen het licht te gaan houden. Het gaat om een zeer omvangrijke zaak, ruim 25 duizend pagina’s, die door een team van advocaten zal worden bestudeerd.

Door vertraging in Nederland, loopt ook het uitleveringsproces opnieuw vertraging op. Canada zal C. niet eerder willen berechten dan wanneer de zaak in Nederland klaar is. De Openbaar Ministerie in Vancouver laat EenVandaag weten dat zij C. graag uitgeleverd zien worden. 

'The Criminal Justice Branch is seeking to have Mr. C. extradited to face trial on the charges in British Columbia, and has been working in co-operation with the federal Department of Justice toward that end.'

Onzichtbare verdachte

Aydin C., die 39 slachtoffers zou hebben gemaakt, is begin 2014 opgepakt. In april van dat jaar werd hij in verband gebracht met de afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd. Het meisje werd jarenlang achtervolgd door een naaktfoto van haar die op internet belandde. Ten einde raad maakte ze in 2012 een einde aan haar leven. Ze was toen nog maar 15 jaar oud.

Een video waarin ze haar verhaal doet over haar situatie die ze kort voor haar dood plaatste op YouTube wordt wereldberoemd. Amanda’s verhaal wordt symbool voor cyberpesten en afpersing. Haar zaak legt de basis voor wetgeving. Haar moeder Carol reist de hele wereld over om bewustzijn te creëren onder jongeren, ouders en beleidsmakers.

Over Aydin C. zelf is maar weinig bekend. Tijdens zijn arrestatie was hij woonachtig op een vakantiepark in Oisterwijk. Hij heeft zijn kaken jarenlang op elkaar gehouden over de zaak. Alleen vorig jaar verscheen een brief van zijn hand waarin hij verklaarde onschuldig te zijn in de zaak van Amanda.

Hoogleraar Sackers: kans op uitstel zeer groot

Morgen zal meer bekend worden over de voortgang van de zaak. Wanneer de nieuwe advocaten nieuwe onderzoekswensen hebben, zal dit onvermijdelijk leiden tot verdere vertraging. Deskundigen stellen EenVandaag dat het bijna niet anders kan dan dat de zaak forse vertraging gaat oplopen.

Hoogleraar Sanctierecht Henny Sackers acht die kans zelfs zeer groot. “Over het algemeen zijn dit soort zaken toch behoorlijk bewerkelijk. Er zitten complexe vraagstukken aan. Dus het is helemaal niet uitgesloten dat de nieuwe advocaat de rechtbank om aanhouding gaat vragen. Aanhouding is de vakterm voor uitstel. En dat bekent dat het maar de vraag is of we op 15 april verder kunnen met deze zaak,” zegt de hoogleraar.

De rechtbank heeft laten weten het van groot belang te vinden dat het proces op korte termijn zal starten, ook vanwege de slachtoffers in de zaak.

Vanavond in EenVandaag: Amanda’s moeder Carol Todd. En we spreken met de Canadese onderzoeksjournalist en presentator Mark Kelley. Hij onthulde als eerste de geraffineerde wijze waarop de afperser van Amanda Todd te werk is gegaan. Dit resulteerde de documentaire “The Sextortion of Amanda Todd”.  

Het tragische lot van Amanda Todd. Kijk een eerder item over de zaak terug:

Lees ook